Egészség

Bizonyíték: így öregít a bőrt a nap

Nálunk is jellemző, hogy az emberek bőrén megjelennek a napozás okozta öregedés jelei. A fiatal lányok dekoltázsa sokszor árulkodik túlzott szoláriumozásról.
Forrás: New England Journal of Medicine
Forrás: New England Journal of Medicine

Azt eddig is tudtuk, hogy nem kellene felelőtlenül napozgatni vagy szoláriumba járkálni, de most egy látványos fotó segít abban, hogy ezt alaposan a fejünkbe véssük. A képen egy férfi arca látható, az arcának az egyik fele úgy néz ki, mint egy 69 évesé, a másik viszont inkább egy 89 éves öregemberre emlékeztet. A férfi valójában 69 éves, évtizedekig hordta ugyanazon az útvonalon a tejet Chicagóban, és mivel sokszor érte egy oldalról a nap, az arcának a bal fele látványos öregedésnek indult. (A kép még nagyobb méretben itt látható.)

„A bal karom mindig barnább volt, mivel akkor még nem volt légkondi, és nyitott ablaknál vezettem” – mesélte a férfi az ABC News rádiónak, aki tizenöt évvel ezelőtt vette észre magán először, hogy valami nem stimmel. Végül az unokái hatására keresett fel egy bőrgyógyászt, a gyerekek ugyanis gyakran kérdezgették tőle, mik azok a furcsa elváltozások az arcán. Végül külön orvosi tanulmányt is írtak az esetéről, és a róla készült képet bármelyik bőrgyógyászati rendelőben lehetne elrettentő eszközként használni.

Árulkodó kézfejek, dekoltázsok

„Sajnos nálunk is jellemző, hogy az emberek bőrén megjelennek a napfény okozta öregedés jelei – számolt be személyes tapasztalatairól Asbót Júlia bőrgyógyász. – Fiatal nőknél is nagyon kényes terület a dekoltázs, ott nagyon látszik, ha valaki például pár éve szoláriumba jár. A másik árulkodó bőrterület a 40-45 év felettieknél a kézfej, ott inkább a napozás áll a háttérben mindkét nemnél.”

A doktornő a soron következő problémaforrást a kopasz fej divatjában látja. „Évtizedekkel ezelőtt előfordult, hogy például a tengerészeknek erősen ráncosodott a fejbőrük és a tarkójuk – mesélte. – Most rengeteg fiú jár kopasz fejjel, és bár egyelőre nem érzékelhető ennek a hatása, ha nem védik a fejüket, akkor belátható időn belül baj lesz.”

A bőr öregedését az UVA sugárzás okozza, hatására a bőrünk ráncosodik, a kötőszövet rostjai megfogyatkoznak és a szürkehályog kialakulásában is szerepet játszik, ezért a szemünket is védeni kell. A szoláriumban is ettől barnulunk, így az öregedéssel ott is számolnunk kell. Az autózás miatt viszont már nem kell aggódnunk, hiába tűzne a nap, mivel az üveget ma már illik ellátni UV-szűrővel.

Ha nem akarsz megöregedni

 Húsz évet öregedett a napfény miatt„A napozásban is meg kell találni a középutat, az sem jó, ha állandóan fényvédővel kenjük magunkat, mivel D-vitaminra szükségünk van, és az napfény hatására termelődik – mondta Asbót Júlia. – Naptejjel elég akkor védekezni, ha extrém hatás éri a bőrünket. Ha csak a buszmegállóig megyünk, vagy a piacra, akkor felesleges. A jó kozmetikumok egyébként ma már tartalmaznak fényvédőt,  a néhány ezer forintos arckrémek is rendelkeznek legalább 15-ös fényvédő faktorral.”

Viszont az a fajta napfürdőzési láz, ami a nyolcvanas években is virult nálunk, a bőrgyógyász szerint tarthatatlan. „Már nem tehetjük meg, hogy kifekszünk intenzíven napozni, és strandoláskor is oda kell figyelnünk – magyarázta. – A betegeimnek azt szoktam mondani, hogy napozás helyett inkább töltsenek időt kinn a természetben, de ésszerű keretek között. Akinek pedig leégésre hajlamos a bőre, az ne akarjon barna bőrt, mert veszélynek teszi ki magát, és igazán nem barnul le.”

Késő bánat

Ha már vonalak sorakoznak a bőrünkön a két mellünk között, akkor a szoláriumozást mindenképpen abba kell hagyni. Bár léteznek bőrfiatalító krémek, szérumok és eljárások, ezek csak javítanak picit a helyzeten, utólag már nem lehet visszahozni azt a fiatal hatást, amit egyszer elvesztettünk. A gyerekekre is nagyon oda kell figyelni, mivel a fiatalkori leégések később nagyon sokat számítanak. Az óvatosság ráadásul nemcsak a szépségünk miatt fontos, hanem azért is, mert a túlzott napozás a bőrrák kockázatát is növeli.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top