Szépüljünk

6 tény, amit nem tudtál a fényvédelemről

Nem ijesztgetés céljából, hanem azért, hogy jobban vigyázz magadra: következik 6 legkevésbé sem megnyugtató és nem épp közismert tény a fényvédelemről.
6 tény, amit nem tudtál a fényvédelemről
Okozhat naptej D-vitamin-hiányt?

1. Rengeteg napvédő termék kizárólag a leégést okozó UVB sugarak ellen nyújt védelmet, a melanoma kialakulásában is szerepet játszó UVA sugarak ellen nem. Csak azok a termékek védenek az UVA sugárzás ellen is, amelyek csomagolásán ezt külön feltüntetik.

2. Egy vizsgálat megállapította, hogy azok, akik 2 óra helyett csak 2 és fél óránként kenik újra magukat fényvédővel, ötször nagyobb eséllyel égnek le, mint akik betartják a 2 órás gyakoriságot.

6 tény, amit nem tudtál a fényvédelemről3. A fényvédő termékek tényleges szavatossági ideje egy év, ezután elvesztik hatékonyságukat. Ezt nem a gyártók találták ki azért, hogy gyakrabban vásároljunk.

4. Ha a bőröd nagyon érzékeny, jobban teszed, ha alacsonyabb faktorszámú fényvédőt használsz, viszont gyakran újrakrémezed magad. A magas  faktorszámú készítmények ugyanis érzékeny bőr esetén irritációt, kipirosodást okozhatnak.

5. Minden egyes alkalom, amikor leégsz, növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát. Azzal, ha életed során akár csak ötször leégtél, máris megduplázódott az esélyed a melanomára.

6. Egy amerikai felmérés szerint a felnőtt lakosság 70 százaléka nem használ rendszeresen fényvédő készítményeket, egyharmaduk az elmúlt egy évben legalább egyszer leégett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top