Egészség

Felnőtt nőként ápolja magát a nyolcéves kislány

Mindennapi testápolás, krémezés, illatszerek... van erre szüksége egy kislánynak? Dr. Gyarmati Andrea megmondja.

„Unokám, Sári, folyamatosan az anyját utánozva kenegeti magát testápolóval, arckrémmel, csakúgy, mint a mamájának, neki is mindennapos rutinná kezd válni. Múltkor láttam, hogy még a dezodorját is magára kente. Fiamat kérdeztem, hogy ez minden nap így van-e, szerinte igen, bár ő kedvesnek találja ezt a dolgot, szerinte én fújom fel… Félek, hogy tönkreteszik a gyerek bőrét!”

Felnőtt nőként ápolja magát a nyolcéves kislánySzerintem bátran használhat kozmetikumokat egy tízéves kislány is. Különösen akkor, ha ez a minta. Nincs abban semmi különleges, hogy egy kislány utánozza az édesanyját. Nyilván látja a gyerek, ahogy az édesanyja tisztálkodik, gondozza magát, és mivel ebben a korban a kicsi bizony nagyon szeretne idősebb, akár felnőtt lenni, természetes, hogy úgy érzi, ha azt csinálja, amit a mami, ő is olyan lesz. Tudjuk, a nevelésben a személyes példamutatás sokkal fontosabb, mint amit mondogatunk. Nehéz lesz, nehéz lenne Sárit leállítani, de szerintem nem is szükséges. Nincs azzal semmi baj, ha egy kislány hamar megtanulja ezeket a dolgokat. Arra kellene inkább odafigyelni, és épp azért, hogy a gyerek, és persze a felnőtt bőrének ne ártson, hogy mit tartalmaznak ezek a kozmetikumok.

Tudom, lehet, hogy drágább, de inkább növényi, mint állati, vagy főleg kőolajtartalmú krémeket vegyenek. Ne legyen benne glicerin, és semmilyen olyan dolog, ami eltömi a pórusokat.
Én adott esetben vennék egy külön készletet a kislánynak, amit kedve szerint használhat, de megfelel mind a korának, mind a bőrtípusának. És persze elgondolkoznék azon is, mivel lehetne Sárit elvarázsolni, hogy ne a teste és a piperkőcség legyen a legfontosabb. Ahol a dolog számomra hibádzik, az nem a szépségápolás, hanem inkább egy eltolódott vagy túl korai hangsúly. Valami olyannak a kiemelése, ami felnőttkorban sem kellene, hogy a legfontosabb legyen.

Természetes, hogy mindannyian szeretnénk átlagon felüliek lenni, valamiben nagyot alkotni, de hitem szerint ez az út, ahol a külcsín és nem a belbecs a lényeg, nem a legjobb. Én biztosan elgondolkoznék azon, mit is kellene Sárinak sportolnia. Biztosan benne van a saját elfogultságom a sport iránt, de meggyőződésem, hogy egy sportsiker sokat segítene meglelni a helyes arányokat. Most, és később is. Persze az sem baj, ha valaki nemcsak ügyes, okos, hanem szép is.

Kíváncsi vagy, milyen problémákra tudja még a választ Gyarmati Andrea? Itt megtudhatod!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top