Egészség

Kibírják a csecsemők a hőséget víz nélkül?

Sok-sok, lehetőleg még több vizet kell innunk hőségben. A kisbabáknak vajon ilyenkor is elég az anyatej? Gyarmati Andrea megmondja.

Kibírják a csecsemők a hőséget víz nélkül?„Kislányom, Kíra 3 hónapos, tündéri kisbaba. Persze mindenki tudja, hogy mit hogy kellene csinálnom – csak én vagyok bizonytalan. Anyósom szerint ebben a melegben adjak neki néha babavizet, mert a tej mellett arra is szüksége van.”

Nagyon egyetértek, sőt együtt érzek önnel. Bizony, amikor az embernek pici babája születik – igaz már a babavárás időszakában is –, hirtelen megnő azoknak az embereknek a száma, akik pontosan tudják, és ráadásul meg is mondják, mit és hogyan kell helyesen csinálni. Tanácsadók mindig akadnak az ember körül. Még az sem biztos, hogy olykor nem mondanak okosakat, és arról is meg vagyok győződve, hogy merő jó szándékból adják a tanácsaikat.

Néha azonban semmi mást nem érnek el, mint azt, hogy elbizonytalanítják az egyébként is – főleg az elején joggal bizonytalankodó – édesanyát. Egy nagyot fontos dolgot kellene jól megjegyeznie, pontosabban megjegyezniük a férjével együtt. Ezért a kislányért önök a felelősek, önök döntik el, mondják meg, hogy mi történjen vele. Nagymamák, nagypapák, barátnők, rokonok, ismerősök, de még a doktor néni vagy a védő néni is csupán tanácsot adhat.

Testsúlyához viszonyítva a csecsemő folyadékszükséglete lényegesen nagyobb, mint az idősebb gyerekeké vagy a felnőtteké. Ez szervezete összetételének sajátosságából (75-78 százalék víz), anyagcseréjéből, a csecsemő szapora légzéséből, növekedési tempójából és veseműködéséből ered. A tej, és erről már volt szó többször is, az ideális étele és itala a pici babának. Pont úgy állította össze a természet, hogy a kis csecsemő mindent megkapjon, amire szüksége van. Nem beszélve arról az intim kapcsolatról, ami evés közben a mama és a baba között létrejön. Általában a jó étvágyú és megfelelően gyarapodó kisbabának nem szokott igénye lenni semmi másra. Se víz, se gyümölcslé, se semmi más egyéb nem kell az első pár hónapban. De ha olyan helyen élnek, ahol a csapvíz fogyasztható, és önök is azt isszák, természetesen felforralva és lehűtve azt a kislány is nyugodtan megihatja, hiszen ilyen meleg nyárban mi is szomjasabbak vagyunk, ez előfordulhat vele is, de ha nem kéri, ha nincs kedve meginni, az azt jelenti, hogy jól el van látva folyadékkal is.
Ez természetesen megváltozik betegség, lázas állapot, hányás előfordulásakor – olyankor több folyadékra van a babának szüksége. Tehát ami a lényeg, nem csinálhat bajt a vízzel, de annak elmaradásával sem.

Kíváncsi vagy, mit tanácsol még Gyarmati Andrea a kisgyermekeseknek? Itt elolvashatod!

Neked is lenne kérdésed a doktornőhöz? Kattints, és tedd fel itt: www.gyarmatiandrea.hu. A válaszok közül egyet-egyet hetente kiválasztunk és oldalunkon közzéteszünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top