Egészség

Hogyan készülj fel a terhességre?

Segítünk, ha nem tudod eldönteni, melyik fajta tejet válaszd, mikor kezdd el kitisztítani a szervezeted, és mi az, amit a párodnak is be kell tartania. 


A legtöbb nő számára természetes, hogy mielőtt megpróbálna teherbe esni, rendbe rakja a szervezetét. Az viszont már nem olyan egyértelmű, mikor és hogyan is kellene ezt elkezdeni, és akár viták is születhetnek abból, mi az, amihez a férfinak is tartania kellene magát. Mielőtt bárki elvesztené a fejét, netán összeveszne a férjével, élettársával a gyerekvállalás előtt, összefoglaljuk a tudnivalókat.



„Azt az időszakot, amikor egy pár eldönti, hogy gyereket szeretnének, családtervezésnek nevezzük. Erre ideális esetben három hónappal a tervezett fogantatás előtt kerül sor – kezdte az alapokkal a Nők Lapja Cafénak Schmidt Judit dietetikus, a terület szakértője. – Ezalatt el kell hagyni minden addigi káros szokást, és ez nem csak a nőre, de a magzat megfoganásáig a férfira is vonatkozik.”

Hogyan készülj fel a terhességre?

 

Kis kávé, semmi gyógyszer


El kell felejteni a hétvégi berúgásokat, és egy idő után érdemes teljesen kiiktatni az ivást, mivel a magzat szempontjából az első néhány hét a legkényesebb, amikor az édesanya még nem is tudja, hogy várandós, magyarázta a dietetikus. Aki dohányzik, annak le kell tennie a cigit, ha úgy érezzük, egyedül nem megy, felkereshetünk például leszoktató csoportot vagy kérhetjük ebben jártas orvos segítségét is.

Fel kell hagyni a túlzott kávéfogyasztással, napi egy gyengébbre főzött kávé vagy fekete tea még elfogadható, de ha megfogant a gyerek, akkor ezt is jobb nullára kell csökkenteni.

 Ha valaki esetleg drogot fogyasztott, le kell vele állnia, és a gyógyszerfogyasztást is mérlegelni kell, hogy ne legyen gyógyszermaradvány az apa és az anya szervezetébe. Ha valaki napi rendszerességgel szed valamit, akkor az orvosával kell megbeszélnie, hogy el lehet-e hagyni, vagy van-e valamilyen más, káros mellékhatásokkal nem járó alternatívája a szernek. Érdemes a természetes gyógymódok felé fordulni, a homeopatikus szerek is megoldást jelenthetnek, főleg ha hisz bennük a pár.

Vitaminok: kapszulában vagy étkezéssel?


Ami a vitaminokat és ásványi anyagokat illeti, a legfontosabb az, hogy a tervezett fogantatás előtt három hónappal kezdjünk el folsavat szedni, mert ez segít a fejlődési rendellenességek megelőzésében. Ezt a nőgyógyász írhatja fel, és a patikában juthatunk hozzá. „A magzat idegrendszere az első pár hónapban alakul ki, ilyenkor nagyon érzékeny a folsavszintre – magyarázta Schmidt Judit. – Ez a vitamin megtalálható a sóskában, a spenótban, a salátákban, avokádóban, a májban és a tojásban is, de a várandósság alatt szükséges folsavmennyiséget csak nagyon tudatos étrenddel lehet fedezni, ezért jobb, ha a kapszulát választjuk. Nálunk dr. Czeizel Endrének köszönhetően került be a köztudatba a folsav fontossága. Szükséglete duplája a normál szükségletnek, vagyis 400 mikrogramm naponta.”



„A kalciummal kapcsolatban általános hiedelem az egy gyerek, egy fog, és ha az anya fogai rosszak, kevés kalciumhoz, D-vitaminhoz jut hozzá, akkor tényleg előfordulhat, hogy elveszíti egy fogát, mivel a szervezet arra rendezkedett be, hogy a magzat akkor is megkapjon minden táplálékot, ha az anya nem táplálkozik megfelelően” – magyarázta a szakértő. Ezért érdemes a várandósság előtt meglátogatni egy fogorvost, és rendszeresen fogyasztani tejtermékeket, olajos magvakat, halakat, brokkolit. Egy kutatás szerint nehezebben esnek teherbe azok a nők, akik a nullaszázalékos zsírtartalmú tejtermékeket veszik. Ilyenkor érdemes a normál zsírtartalmúakat választani, mert ezeknek mindenképp nagyobb a tápértékük.

Halat, de milyet?

Hogyan készülj fel a terhességre?A D-vitamin a halakban, tejben, tojásban található, és napsugár hatására fejlődik a bőrben, ezért érdemes naponta többször sétálni egyet a szabad ég alatt. Bebizonyosodott az is, hogy jobb a szellemi képességük azoknak a gyereknek, akiknél az omega–3-zsírsavak szintje megfelelő. Ezt akár kapszulában szedhetjük, de az is jó, ha az első időszakban heti legalább kétszer halat fogyaszt az édesanya.



Az édesvízi halak közül a dietetikus szerint a folyamiakat érdemes választani, és egészséges a lazac, a makréla, a szardínia és a tőkehal is. A tengeri halak viszont higanyt tartalmazhatnak, ott csak arra kell figyelni, hogy minél nagyobb testű a hal, annál több higany lehet benne, ezért például a tonhalat kerülni kell. Aki megengedheti magának, az a tenyésztett lazac helyett keresse a vadat. Az omega–3-zsírsavakat emellett elfogyaszthatjuk még olajos magvakkal, ha tízóraira rágcsálunk például egy kis diót. A salátákra pedig érdemes olívaolaj mellett lenmagolajat, repceolajat és kukoricacsíra-olajat is használni a változatosság jegyében, de semmiképpen se hevítsük ezeket, mivel a sütés, főzés károsítja az értékes zsírsavakat.

Egy kis hús a vegáknak is ajánlott


„Ami még probléma szokott lenni, az a vashiány, de ezt táplálkozással rendezhetjük – mondta Schmidt Judit. – Nem árt, ha elmegyünk egy laborvizsgálatra, és az eredmények alapján kiderül, szükségünk van-e rá. Ha az anya például szigorúan vegetáriánus, akkor sokkal kisebb az esélye, hogy megfogan a gyermek, ezért a családtervezéstől a szoptatás végéig érdemes vegyesebben táplálkoznia, némi soványabb sertés- vagy marhahús, ritkábban egy kevés fiatal állatból származó májféle jó választás, és így a növényekből is jobban felszívódik a vas.”

A táplálkozásban általánosságban arra kell ügyelni, hogy vegyesebb, kiegyensúlyozottabb legyen az étrendünk. „Főleg annak kell változtatnia, aki sok fehér kenyeret, tartósított élelmiszert, zsírt, primőrt és kényelmi terméket evett, mint amilyenek például a levesporok, mártásporok, leveskockák és egyéb félkész és késztermékek” – mondja Schmidt Judit.  A fő elv az, hogy mindig a szezonnak megfelelő alapanyagokat válasszunk. Ha éppen téli időszakra esik a családtervezés, akkor a fóliás, külföldről behozott zöldség helyett még mindig jobb a gyorsfagyasztott, de emellett akkor is ott a káposzta, a hagyma, a retek, a karalábé, a sütőtök és az alma.

Egy kis fogyókúra még belefér


Fontos az is, hogy a leendő szülők fokozatosan áttérjenek a napi négy-öt étkezésre, mert így sokkal jobb az esélye, hogy minden fontos tápanyaghoz hozzájutnak. Ha az anyának vagy apának szélsőségesen eltér a súlya a normálistól, azt is rendezni kell, három hónap alatt erre még van esély. Az édesanya testtömege sokkal szorosabb kapcsolatban áll a gyermekáldással és a baba későbbi súlyával, de az apa egészsége is fontos ahhoz, hogy is egészséges génállományt örökítsen tovább. Később a család egészsége szempontjából is fontos, hogy az apa se hanyagolja el magát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top