Egészség

Ismerd fel a tüneteket, érdemes!

Testünk egy finomra hangolt műszer, ami legtöbbször egyértelmű jeleket küld, ha baj van. De vajon az egyes tünetek hátterében mi állhat?

Már csak az anatómiai különbségek miatt is rengeteg olyan betegség létezik, melyek áldozatai kizárólag nők, előfordulnak olyanok is, amelyektől bár a férfiak is szenvedhetnek, mégis többnyire a nőket érik el. Előbbieket elsősorban a női nemi szervekhez (méh, petefészek, petevezeték, hüvely, mell) kötik, de a tipikus női betegségek között tartják számon a húgyúti megbetegedéseket is. (Rengeteg az olyan nő, aki már a legkisebb emeléstől vizeletmegtartási zavaroktól szenved, és ez nem csak az őszülő korosztályhoz tartozók problémája.) Egyes kórok a női szervezet hormonális átalakulásakor jelentkeznek, például a pubertáskor vagy a változókor kezdetén, ezek nemcsak a szervi, de a lelki bajok okozói is egyben. 

Betegségek, amiktől a nők szenvednek

A lelki bajok okait jellemzően a nő szociális körülményei között kell keresni; a migrén, az állandó fáradtság, a rendszeres fejfájás és a folyamatos hangulatingadozás például sokkal gyakoribb a gyermekeit egyedül nevelő nők vagy a rossz házasságban élők körében, mint a kevesebb stressz hatása alatt élőknél. Kevesen tudják, de rengeteg édesanya szenved kiégéstől (burnout), amiről korábban úgy hitték, hogy tipikusan a dolgozó férfiak problémája. A testképzavar bár mindkét nemet érintő probléma, a bulimiások körében is több a nő. Ám akár lelki, akár szervi elváltozásról legyen szó, a test gazdája sokat tehet azért, hogy a probléma okát, eredetét felkutassa, a szervezet ugyanis az esetek túlnyomó többségében jelez, bár a tünetek nem mindig egyértelműek. 

A leggyakoribb panaszok

Mellfájdalmak: Jellemzően a piros betűs napokon feszülnek fájdalmasan a mellek, ami miatt nem kell aggódni, ez természetes, ám a ciklustól független mellfájás mellett már nem szabad szó nélkül elmenni. Lehet, hogy komoly probléma – szív-, gerinc- vagy pajzsmirigyprobléma, netán rákos elváltozás – okozza a fájdalmat, pánikba esni azonban nem szabad, mert az is előfordulhat, hogy egyszerűen csak vitamin- és ásványianyag-hiány okozza a tüneteket, vagy épp egy kisbaba fogant meg.

Mellgyulladás: Jellemzően a szoptatás ideje alatt fordulhat elő, és lázzal, fájdalommal, mellfeszüléssel, a mell területének felmelegedésével és pirosodásával jár. A tünetek azonban nem mindig egyértelműek, gyakran csak lázra panaszkodik a kismama, ám ennek kiváltó oka nagyon sokszor a mell gyulladása. Néha segít az egyszerű hideg borogatás is, azonban az otthoni kísérletezgetés nem ajánlott, bizonyos esetekben csak az antibiotikum-szedés használ. Ilyenkor a mellet pihentetni kell, ezért a tejtermelődést gyógyszerekkel leállítják, ám hogy ezek után lehet-e majd szoptatni, azt csak az orvos tudja eldönteni.  

Húgyhólyaggyulladás: A megbetegedés egyik leggyakoribb tünete a fájdalmas és sürgető vizelési kényszer. Az esetek többségének hátterében bakteriális eredetű fertőzés áll, és ha el akarjuk kerülni, hogy a baj a vesékre is átterjedjen, ami később még vérmérgezést is okozhat, azonnal orvoshoz kell fordulni és minél többet kell inni. 

Betegségek, amiktől a nők szenvednek

 

Petefészekciszta: Kevesen tudják, hogy kétféle – funkcionális és valódi – ciszta között teszünk különbséget. Előbbi a tüszőrepedés helyén kialakuló sárgatestből származik, hormontartalmú folyadékot tartalmaz (ez gyakran a menzesz csúszását okozza), majd a menzesz után felszívódik, így kezelést sem igényel. Ezzel szemben a valódi ciszta a menstruáció után nem szívódik fel, megmarad és gyakran meg is nő, a tömlő fala pedig folyadékot termel. Ha a ciszta több menzesz alkalmával sem tűnik el, műtétre lehet szükség, az évek során ugyanis rosszindulatúvá fajulhat. A betegségnek sajnos jellemző tünete nincs, a menzesz késése és az alhasi fájdalmak utalhatnak rá, de biztosan csak a nőgyógyászati ultrahangvizsgálat során derül ki a megléte. 

Petefészek- és petevezeték-gyulladás: A fájdalmas betegség elsősorban a szexuálisan aktív nőknél jelentkezik, és komoly alhasi fájdalmakkal, lázzal, folyással, émelygéssel, rosszulléttel, hányással jár. Ilyen tünetek mellett nem szabad otthon kísérletezgetni, azonnal orvoshoz kell fordulni, mert a gyulladásnak akár meddőség is lehet a vége.   

Hüvelygomba: Ha egy nőnek hüvelygombája van, az bizony nem tünetmentes, legtöbbször viszketéssel, folyással, kellemetlen szaggal, kipirosodott bőrrel, égető érzéssel jár, a probléma pedig nagyon gyakran a terhes nőket és a cukorbetegeket is érinti. A nőgyógyász ilyen esetben megkerülhetetlen. Amit ilyen helyzetekben a nő tenni tud, az az, hogy nem fogyaszt cukrot, de annál több rostban gazdag ételt eszik. 

Menstruációs zavarok: Rengeteg nőt már a menzeszt megelőző napokon és a vérzés napjain is fájdalmak kínoznak. Az alhasi görcsök kisugároznak a hát és a derék területére, de gyakran a mell és a fej is fájni kezd, nem beszélve a fáradtságról, az ingerlékenységről és sorolhatnánk. Óvatos becslések szerint a menstruáló nők mintegy 10 százalékát annyira megviselik a piros betűs napok, hogy megmozdulni sem tudnak, injekcióval kell csillapítani a görcseiket. Rajtuk sokat segít, ha odafigyelnek arra, hogy szervezetüket megfelelő mennyiségű vassal és magnéziummal lássák el.

Köztes vérzés: Rengeteg oka lehet annak, ha egy nőnek köztes vérzései jelentkeznek. Okozhatja például a fogamzásgátló hormontartalma, lehet, hogy másik tablettát kell választani, de megeshet, hogy a méh elváltozása – például gyulladása – vagy egy terhesség a baj forrása. Ilyen esetekben is a nőgyógyászhoz vezessen az első út, ahol viszonylag gyorsan, egy vérvétellel, kenettel vagy ultrahang segítségével hamar kideríthető a baj. 

Csontritkulás: Az oszteoporózis egy csontbetegség, amitől rengeteg nő szenved, s bár a csont sűrűségének kóros elváltozása nem jár tipikus tünetekkel, egy hirtelen csonttörés már árulkodó lehet. A megelőzéssel ugyanakkor sokat tehet magáért az ember, a napi rendszeres kalcium- és D-vitamin-bevitellel megelőzhető a baj. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top