Sütőtök
A sütőtöknek már a színe is utal rá, hogy ez a zöldség igazán értékes tápanyagokat tartalmaz. A narancssárga szín azt jelzi, hogy a tökben nagy mennyiségben található karotin, az A-vitamin előanyaga. De C- és B-vitaminokból is akad benne bőven, ezek pedig csökkentik az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. A rágcsálnivalóként is ismert tökmag gazdag omega–3-zsírsavakban, vasban, cinkben, valamint magnéziumban és kalciumban, mindezek mellett csakúgy, mint a zöldség húsában, a magban is jelentős mennyiségben találhatunk E-, B1– és B2-vitaminokat. A tökmag nemcsak finom, de ásványianyag-összetételének köszönhetően jól használható szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzéséhez.
Áfonya
A lila bogyós cserje gyümölcse több szempontból is igazán visszérbarát. Nem csupán az érrendszer tónusát és a vérkeringést javítja, de gyulladáscsökkentő hatással is bír. Jelentős mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, és a C-vitamin-tartalma sem elhanyagolható. Ha friss gyümölcsöt nem kapsz már a piacon, akkor szedj áfonyakivonatot.
Tudj meg többet a www.lioton.hu-n »
„A te LábStoryd” sorozatunkban olvasóink osztják meg másokkal személyes tapasztalataikat a visszérbetegségekről. Küldd be te is saját, de akár édesanyád, testvéred vagy más ismerősöd minél részletesebb sztoriját erre a címre e-mailben. A Nők Lapja Café szakértőjének segítségével kiválasztjuk a legjobb történeteket , amelyek – a beküldő nevének feltüntetése nélkül, vagyis anonim módon – megjelennek a témával foglalkozó rovatunkban. Az a cél, hogy minél több ember figyelmét felhívjuk a megelőzés fontosságára és arra, hogy mit tehetünk a kínzó tünetek ellen. |