Egészség

Másképp kell számolni a testtömegindexet

Brit matematikusok új képlettel álltak elő a BMI számítására. Szerintük ez a helyes.

Másképp kell számolni a testtömegindexetAz Oxford Egyetem matematikusai szerint a BMI, vagyis a testtömegindex számítására használt képlet – a testsúlyt a méterben megadott testmagasság négyzetével osztjuk el – hibás. Az így kapott értékek alapján ugyanis az alacsony emberek vékonyabbnak, a magasak viszont teltebbnek hihetik magukat a reálisnál.

Nick Trefethen professzor és segítői kidolgoztak egy új képletet, mellyel szerintük pontosabban számolható ki a magasság és súly viszonylatában a BMI. Eszerint a testsúlyt 1,3-del kell megszorozni, majd az eredményt elosztani a méterben mért magasság 2,5-szeresével, és az így kapott érték mutatja a valódi testtömegindexet. 18,5-ös BMI alatt soványságról beszélünk, a 18,5 és 24,9 közötti érték számít egészségesnek, 25 és 29,9-es BMI-érték között túlsúlyosságról, 30 fölött pedig elhízásról van szó.

Például egy 165 centiméter magas, 50 kilogramm súlyú nő esetében:
50 x 1,3 = 65
1,65 x 2,5 = 4,125
65 / 4,125 = 15,7
Vagyis az illető eszerint soványnak számít.

 

Keressük 2013 bloggerináját!

Rendszeresen megmondod a magadét, vagy tippeket, ötleteket adsz másoknak a blogodban? Jelentkezz, vagy jelölj másokat, hogy közösen megtaláljuk 2013 legjobb női bloggerét! Bővebben itt olvashatsz a Nők Lapja Café és a Caféblog bloggerversenyéről. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top