Egészség

Egyre korábban érnek a fiúk

A fiúk ma két évvel korábban lépnek pubertáskorba, mint tíz éve: már 9-11 évesen egyértelműek a jelek. A férfiasodás folyamata viszont akár hat évig is eltarthat, a gyerekek többsége 15 évesen válik "kész" férfivá – legalábbis testileg.

Egyre korábban érnek a fiúkEgyre korábban, ma már akár 9-11 évesen jelentkeznek a fiúknál a pubertáskor összetéveszthetetlen jegyei. Egy amerikai kutatás során több mint négyezer fiút vizsgáltak, és az eredményekből kiderült, hogy ez a fejlődési szakasz két évvel tolódott előre tíz év alatt.

A korábban beköszöntő pubertás miatt a fiúknak sokkal korábban kell megbirkózniuk testük változásával és a szexuális jellegű érzésekkel is, holott a többségük erre még nincs felkészülve lelkileg. Ugyanez a tudóscsoport korábban lányokat is vizsgált, náluk azt találták, hogy egy évvel korábban érkezik el az ivarérettség.

Az orvosok két komoly jelet vettek észre, amely bizonyítja a korai felnőtté válást: az egyik a szőrösödés, a jól ismert „bajuszserkenés”, a másik pedig a herék megnövekedése. Persze egyénenként változó, hogy a teljes pubertás mennyi idő alatt zajlik le a szervezetben, hiszen ez az időszak két évtől akár hat évig is terjedhet, de a fiúk harmada már tizenöt éves kora előtt érettnek számít (meglepő módon akiknél előbb kezdődött el ez a folyamat, azok nem váltak gyorsabban ivaréretté).

A fiúk viselkedése ilyenkor megváltozik: elkezdenek szembeszállni a szülőkkel, a tanárokkal, és úgy általában a felnőttekkel. Persze ilyenkor a szülőknek is érdemes megértőbbnek lenniük még akkor is, ha nyilván furcsa szembesülni fiatalabb gyerekeknél a kamaszokra jellemző magatartásproblémákkal. A korai felnőtté válásnak van jó hozadéka is: a fiúk magasabbak és erősebbek lesznek. Árnyoldala viszont, hogy idősebbnek néznek ki, miközben a pszichológiai fejlődésük nem feltétlenül követi a testük változásait.

Bloggerina 2013
Nem is gondolnád, mi mindenben segít az online közösség! Jelentkezz vagy jelölj másokat, hogy közösen megtaláljuk 2013 legjobb bloggernőjét!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top