Egészség

Télvégi kimerültség – gyors vitaminkúra

Sokan érezzük időnként, hogy "elegünk van", mind fizikailag, mind lelkileg túlterheltük magunkat. Ne az altatókhoz, nyugtatókhoz nyúljunk, van természetes megoldás is.

Azt gondolhatnánk, hogy csak az utóbbi években pörgött fel túlságosan az életünk, holott a burnout (kiégés)-szindrómát már közel negyven éve leírta Herbert Freudenberger. Az ő megfogalmazása szerint „a burnout-szindróma (kiégés) krónikus, emocionális megterhelések, stresszek nyomán fellépő fizikai, emocionális, mentális kimerülés állapota, amely a reménytelenség és inkompetencia érzésével, célok és ideálok elvesztésével jár, s melyet a saját személyre, munkára, illetve másokra vonatkozó negatív attitűdök jellemeznek”. Szerintünk sokaknak ismerős… Teljesen nyilvánvaló, hogy a kiégett ember nem képes fenntartani azt a fajta mentális jólétet és lelki egészséget, amely a sikeres munka elengedhetetlen feltétele. Amikor tehát felüti a fejét a megfelelni képtelenség érzése, és erősödik a stressz-nyomás, érdemes tenni valamit ellene.

Télvégi kimerültség - gyors vitaminkúra

Szelíd módszerek

Új módszer vitaminpótlásra
Mivel a lecsökkent vitális anyagok szintjének normalizálása a szájon át szedett vitaminokkal gyakran 6-12 hetet is igénybe vehet (különösen rossz emésztés esetén), ma már van, ahol inkább infúzióval juttatják be ezeket a szervezetbe; így sokkal gyorsabb a regenerálódás.

Az első lépés, hogy felismerjük magunkon a kiégés jeleit. Ha azt tapasztaljuk, hogy szinte folyton kimerültek vagyunk, koncentrációs- és alvászavaraink vannak, kedvetlennek, üresnek érezzük magunkat, szorongunk, gyorsan elfogy a türelmünk, esetleg testi tünetekkel (fejfájással, emésztési zavarokkal, heves szívdobogással, mellkasi szorítással, verítékezéssel) is küzdünk, akkor nagy az esélye, hogy erről van szó.
Ilyenkor többféle alternatív stresszoldó módszert érdemes kipróbálni. Az autogén tréning és a relaxáció mindenképpen hasznos, de beválhatnak egyes homeopátiás szerek és gyógynövények is, mint a citromfű, orbáncfű, levendula, hársfa, ginzeng, maca, ashwaganda. Tény, hogy nem könnyű belekezdeni a mozgásba, de ma már minden szakember egyetért abban, hogy megfelelően összeállított életmód-program orvosolja többek közt a derékfájdalmakat, a fejfájást, a magas vérnyomást, az érelmeszesedést, a cukorbetegséget, csökkenti a vér koleszterin- és triglicerid szintjét és a testsúlyt, ráadásul a stresszoldás egyik leghatékonyabb eszköze.

A jó alvásért

– A kimerültség kezelésében és a megelőzésben is sokat segíthet a célzott, nagy dózisú vitaminkúra. Ez adhatja meg akár a kezdő lökést egy esetleges életmódváltáshoz – mondja dr. Balaicza Erika, az Oxygen Medical belgyógyász, természetgyógyásza. – Egyes vitaminok, ásványok és nyomelemek ugyanis nagyon fontos szerepet töltenek be a sejtek energiatermelésében, illetve a boldogsághormon (szerotonin) és az alvást segítő melatonin termelésében is. Emiatt érdemes lehet célirányosan és hatékony adagban vitaminokat, és egyéb vitális anyagokat is szedni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top