Egészség

Jobban keresnek a harmincas arák

A házasságkötés és a gyerekvállalás időpontja nagyban befolyásolja a nők jövedelmét.

Átlagosan 56 százalékkal magasabb a fizetésük azoknak a nőknek, akik csak harmincas éveikben mennek férjhez, mint azoknak, akik egy évtizeddel korábban, ellenben a férfiak közül az iskolai végzettségüktől függetlenül is azok keresnek jobban, akik már huszonévesen megnősülnek – derült ki a Virginia Egyetem által kiadott tanulmányból.

Jobban keresnek a harmincas arák

A kutatók szerint mindez annak tudható be, hogy azok  nők, akik már huszonévesen férjhez mennek, általában előbb vállalnak gyereket is, ami viszont rendszerint többéves kihagyást jelent a karrierjükben, és csak később és/vagy lassabban tudnak felkapaszkodni a ranglétrán. A tanulmány leszögezi ugyanakkor, hogy a késői házasságkötés csak a diplomás nők esetében jár együtt magasabb jövedelemmel, az alacsonyabb végzettségűek számára általában nem.

A szakemberek úgy vélik, hogy a korábban házasodó férfiak viszont azért keresnek jobban, mert magabiztosabbak, és ezáltal termelékenyebbek és sikeresebbek is a munkájukban.

A tanulmány megemlíti továbbá, hogy a huszonéves korban házasodott párok gyakrabban válnak el, mint azok, akik csak harminc fölött kötik össze az életüket. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top