Egészség

Ha beteg a gyerek: jól bevált házi praktikák

A has borogatásától az infralámpázásig széles azoknak a módszereknek a palettája, amelyek a gyerekek kisebb, mégis kellemetlen mindennapos fájdalmait, tüneteit enyhítik. A következőket érdemes memorizálni, a "kellékeket" pedig beszerezni!

A modern orvosi terápiák eredményei vitathatatlanok, ám az olyan közönséges, mindennapos betegségek esetén, amelyeket a gyermekek rendre elkapnak, nem mindig kell azonnal a „nehézbombázókért”, antibiotikumokért, gyógyszerekért nyúlni. A jól bevált házi (mód)szerek használata esetenként persze több időt vesz igénybe, cserébe viszont lényegesen kevésbé kell tartani a nem kívánt vagy káros mellékhatásoktól. Nézzük őket sorjában!

Ha beteg a gyerek: jól bevált házi praktikák

Vizes lemosás

Mikor alkalmazzuk? Ha a csecsemőnek váladékos, csipás a szeme, sós vizes oldattal érdemes kimosni, gyulladt szemre, szemhéjszél-gyulladásra és árpára pedig szemvidítófüves vagy kamillás (vigyázat, allergizálhat!) lemosást alkalmazzunk!

Hogyan? A sós oldathoz 100 milliliter langyos, forralt vízhez adjunk 1 gramm sót! A gyógynövényes lemosó is egyszerűen készül: 1 teáskanál szárított szemvidítófüvet öntsünk fel 100 milliliter forrásban levő vízzel, hagyjuk állni két percet, szűrjük le, majd hagyjuk kihűlni. A kamillánál is hasonló az eljárás, csak itt az 1 teáskanál szárított kamillavirágzat mellé 1 gramm sót is adjunk, mielőtt állni hagyjuk és leszűrjük.

Tipp: Kisgyermekeknél a szemet egy átitatott vászon- vagy mull-lappal óvatosan, kívülről befelé kell kimosni (gyapjút, vattát lehetőség szerint ne használjunk, mert foszlik és ingerli a szemet). Minden törléshez és mindkét szemhez alkalmazzunk új lapot!

Ha beteg a gyerek: jól bevált házi praktikákGőzölés

Mikor alkalmazzuk? Mivel a meleg révén javítja a nyálkahártyák keringését és oldja a hurutot, így a légúti fertőzések esetén már egészen kicsi kortól be lehet vetni.

Hogyan? 2 liter forrásban lévő vízben oldjunk fel 1 csapott evőkanál sót. A forró vizet öntsük tálba, vagy állítsuk a fazekat a mosdókagylóba, hogy a gyermek ne forrázhassa le magát, ha az edény felborul. Úgy ültessük elé a gyermeket, hogy kényelmesen a tál fölé hajolhasson, fejét és vállát sátorszerűen takarjuk le egy törülközővel, hogy a gőz ne illanjon el (a kisebbeket inkább az ölünkbe ültessük). A gőzt a gyerek körülbelül tíz percig lélegezze be az orrán keresztül, csukott szemmel, azután a törülközővel a feje körül húsz percre feküdjön ágyba.

Tipp: A jobb hurutoldódás érdekében a gőzfürdőbe még kakukkfű (2 literhez 1 evőkanál) vagy kamilla (2 literhez 1 evőkanál, illetve 4 teafilter) is adható. Vigyázat: allergiaveszély!

Lábfürdő

Mikor alkalmazzuk? Kezdődő megfázásra, hideg lábra, illetve ha a gyermek teljesen átázva jön haza. Átmelegíti az egész testet, javítja az orr és a garat nyálkahártyájának vérkeringését, és ezzel elhárítja a kórokozókat.

Hogyan? Töltsük meg a kádat vagy a lavórt 35 fokos vízzel, amibe a gyermek tegye bele a lábát. Óvatosan öntsünk hozzá forró vizet, amíg a hőmérséklet a 39 fokot el nem éri. A gyermek 8-10 perc elteltével három másodpercre dugja a lábát egy másik, hideg (18 fokos) vízzel teli tálba. Ezután a lábát jól szárítsuk meg, húzzunk rá meleg zoknit, és húsz percre fektessük ágyba.

Tipp: Az állandóan kihűlt végtagú gyerek vérkeringését fokozhatjuk víz segítségével: engedjünk a kádba vagy egy lavórba 18 fokos, hideg vizet, az aljába pedig kerüljön csúszásgátló vagy törülköző. A gyereket kérjük meg, hogy fél percig tapossa a vizet, ügyelve, hogy a lábát minden taposáskor emelje ki teljesen!

Ha beteg a gyerek: jól bevált házi praktikák

Mellkasborogatás

Mikor alkalmazzuk? Megfázás, hörghurut és köhögés esetén, mert a mellüreg jobb vérellátásáról gondoskodik.

Hogyan? A száraz meleg mellkasborogatáshoz a fűtőtesten vagy a sütőben 150 fokon, tíz percig melegítsük a kiválasztott kendőt, majd tegyük a mellkasra és rögzítsük. Akár egész éjjel maradhat a gyermeken. Hasonló a meleg vizes mellkasborogatás is, itt azonban a kendőt nem melegítjük, hanem forró vízzel öntjük le, majd kicsavarjuk, száraz törülközőbe burkoljuk, és ha magunkon tesztelve nem érezzük túl forrónak, felhelyezzük a kicsi mellkasára, 2-3 órára is.

Haspakolás

Mikor alkalmazzuk? Bélhurut, felfúvódás, kólika, hányás és hasmenés esetén.

Hogyan? Egy csésze lenmagot forraljunk fel másfél csésze vízzel (nagy edényt válasszunk, mert megduzzad)! A kézmeleg, pépes masszát terítsük szét tenyérnyi darabon egy konyharuha közepén, és hajtsuk rá a széleket. A csomagocskát tegyük a fájós pocakra, és 2-3 órára bebugyolálva hagyjuk is hatni.

Tipp: Ha vakbélgyanú és -irritáció áll fenn, semmiképpen ne alkalmazzuk a meleg pakolást, olyankor ugyanis a hideggel érünk célt, és természetesen minél előbb forduljunk orvoshoz!

Priznic – hűtőborogatás

Mikor alkalmazzuk? 38,5–39 fokos vagy annál is magasabb testhőmérsékletnél törzsborogatás formájában, ha ennél is magasabb a láz, a teljes test borogatásával.

Hogyan? Törzsborogatás esetén a mellkast, egésztest-borogatásnál a fej kivételével az egész testet (törzs és végtagok) szoba-hőmérsékletű vízbe mártott lepedőbe tekerjük, amelyet 10 percenként – ha szükséges, gyakrabban – cserélünk. Célszerű a lepedő alá vízhatlan anyagot tenni, de a borogatásra ne tegyünk további száraz takarót vagy paplant, mert ez gátolja a hőleadást. A csukló és a boka borogatásával nem érünk el megfelelő lázcsillapítást, ezért ezt a módszert ne alkalmazzuk.

Tipp: A hűtőfolyamatok ne tartsanak tovább tíz percnél, és ne hűsük 37 fok alá a testhőmérsékletet, alkalmazása alatt ne nyissunk ablakot! Láz esetén fontos a folyadékpótlás: szoba-hőmérsékletű, szénsavmentes folyadékról gondoskodjunk!

Infralámpázás

Mikor alkalmazzuk? Az infralámpás melegkezelés kiváló módja a fájdalomcsillapításnak (pl. arcüreg vagy fül gyulladása esetén), a hurutoldásnak és a vérkeringés javításának (például kihűlt lábikra melegítése).

Hogyan? Ültessük gyermekünket 30–50 centiméter távolságra a lámpától (kisgyermekünket vagy kisbabánkat tartsuk az ölünkben), az égésveszély miatt felügyelet nélkül ne engedjük alkalmazni! A tízperces kezelések elegendőek.

Tipp: Lámpázás közben meséljünk, így gyorsabban telik az idő! Szerezzünk be olyan speciális szemüveget a lámpa mellé, ami a szemét védi az infrasugaraktól, hiszen nem szabad belenézni a lámpába, ám ezt egy kisgyereknek hiába magyarázzuk!

A cikket Helmut Keudel-Barbara Capelle: Gyermekbetegségek című könyve alapján állította össze a Nők Lapja Egészség magazin.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top