
Marhahús: A kutatások szerint szoros kapcsolat áll fenn a szarvasmarháknak adott hormonok és az emberek rákos megbetegedése között, különösen tekintettel a mellrákra. A kimondottan a marháknál használt ösztrogénszerű hatóanyagok növelik a rák kockázatát. Habár a szarvasmarháknál alkalmazható hormonok körét szigorúan szabályozzák, nem minden marhahús-feldolgozó tartja magát ehhez, és néhány vizsgálat folyamatosan talál hormonmaradványt a marhákban. A tanúsítvánnyal hitelesített organikus marhahússal nemcsak a hormonokat, hanem a teheneknek adott nagy adag antibiotikumot is elkerüljük, ami egyébként antibiotikum-rezisztens baktériumok kialakulását okozhatja az emberekben.
Eper: Az eper az egyik legkedveltebb gyümölcs, mégis érdemes óvatosnak lenni vele, és organikus formában beszerezni. Ugyanis a hagyományos epernek nagy a felszíni felülete, valamint apró dudorokkal teli, amiben könnyen megülnek a növényvédő szerek, amiket így nehéz lemosni, és nagy mennyiségű vegyi anyagot nyelhetünk le vele. Ha lehet, mellőzzük a hagyományos őszibarackot, almát, áfonyát és cseresznyét is, amelyeket jellemzően többszörösen kezelnek növényvédő szerrel, és általában héjastól esszük.
Zeller: A zeller a növényvédő szerek által egyik legfertőzöttebb zöldség. Mivel a zeller szára túlságosan porózus, így megtartja a rápermetezett növényvédő szereket. Hasonlóan szennyezett a paprika, a paraj és a burgonya is, így ezekből mindenképpen organikus fajtát érdemes vásárolni.
Tej: A jelenlegi kutatások szerint a tejtermékekben igazoltan 60-70% ösztrogént fogyasztunk az ételeken keresztül. Ha ez sokkolóan magas számnak tűnik, főleg azért van, mert természetesen a szarvasmarhának adott hormonok a tejbe is bekerülnek. Ami viszont leginkább aggodalomra ad okot, az az, hogy a tejelő teheneket kb. 17%-ban rBST (vagy rBGH) hormonnal kezelik, ami serkenti a tejtermelést, növelve egy másik hormon, az inzulinszerű növekedési faktor (IGF-1) szintjét. Ez viszont az emberek esetében rákos megbetegedéseket okozhat. Tehát olyan tejet vásároljunk, ami a címkéje szerint rGBH és rBST-mentes, vagy mesterséges hormonok nélkül állították elő.
Pattogatott kukorica: A mikrohullámú sütőben készítendő pattogatott kukorica csomagolásának bélése mérgező vegyi anyagot tartalmazhat, ún. perfluorooktán-savat (PFOA), aminek a használatával megakadályozzák, hogy az étel a papírra ragadjon. A baj csak az, hogy ez a sav valószínűleg rákkeltő anyag. Nem ismerjük még a PFOA valamennyi veszélyes hatását, de van néhány nyilvánvaló kapcsolata a rákkal, ahogyan az immun-, az ideg- és a belső elválasztású mirigyrendszerre gyakorolt hatására is. Tegyünk szert egy pattogatógépre, vagy a tűzhely tetején serpenyőben készítsük el a pattogatott kukoricát.
Konyhafelszerelés A sütő-, főzőedények jobbra cserélése éppen olyan elengedhetetlen, mint az étel, amit főzünk bennük: A legtöbb teflonedény egy fluorvegyületet tartalmaz, röviden PTFE-t (politetrafluor-etilén), amely lebomlik, ha pedig túlmelegszik, mérgező füstté alakul. A füst bevonhatja a tüdő belsejét, és allergiaszerű tüneteket okozhat. A teflonedények helyett használjunk rozsdamentes acélt, kerámia- vagy öntöttvas edényeket. |
A vizespalackokra is figyeljünk! Valószínűleg mindenki hallotta már, hogy a sok kemény, újrafelhasználható, műanyag vizespalack káros hatású, mert BPA-t, azaz biszfenol-A-t tartalmazhat, ami egy belső elválasztású mirigyeket romboló vegyület. A BPA nők esetében növelheti a mellrák kockázatát, férfiaknál pedig csökkentheti a spermaszámot, a BPA a palackban kioldódik a vízbe. A biztonság kedvéért igyunk béleletlen rozsdamentes acél vagy BPA-mentes műanyag palackból. Ugyanez a probléma merül fel az ételtároló dobozok esetében is. A műanyag helyett inkább üvegben vagy környezetbarát edényben tároljuk ételeinket.