Egészség

Angelina Jolie levetette a melleit

A színésznő a gyermekei érdekében hozta meg élete legnehezebb döntését.

„Az édesanyám majdnem egy évtizeden át harcolt a rákkal, és 56 éves korában hunyt el. Még találkozhatott az első unokáival és a karjaiban tarthatta őket, de a többi gyermekemnek soha nem lesz rá lehetősége, hogy megismerje őt és megtapasztalja, milyen kedves és szeretetteljes volt. Gyakran beszélgetünk a »mama mamájáról«, és próbálom elmagyarázni nekik, hogy mi az a betegség, ami elragadta őt tőlünk. Megkérdezték, mi lesz, ha velem is ugyanez történik. Mindig azt mondogattam nekik, hogy ne aggódjanak, de az igazság az, hogy én is hordozom a BRCA1 nevű, hibás gént, amely jelentősen növeli a mellrák és a petefészekrák kialakulásának kockázatát” – írta Angelina Jolie a The New York Times magazinban megjelent cikkében, melyben sokkoló bejelentését tette.

Néhány hónapja orvosai közölték a színésznővel, hogy 87 százalékos esélye van az emlőrákra, és 50 százalék a petefészekrákra. „Amikor szembesültem a tényekkel, úgy döntöttem, felelősséget vállalok, és minimalizálom a kockázatot. Elhatároztam, hogy megelőző dupla masztektómiát csináltatok.”

Angelina Jolie levetette a melleit

Az első beavatkozáson február 2-án esett át, majd két héttel később került sor a nyolcórás operációra, melynek során eltávolították a melleit. Kilenc héttel ezután helyreállító műtétet végeztek rajta, ahol implantátumokkal pótolták az emlőit.

„Mindezt azért írom le, hogy elmondjam más nőknek: a masztektómiával kapcsolatos döntésem nem volt könnyű. Ma már azonban boldog vagyok, hogy meghoztam. Arra, hogy mellrák alakuljon ki nálam, 87 százalékról 5 százalékra csökkent az esély. Meg tudom nyugtatni a gyermekeimet, hogy nem kell félniük, hogy elveszítenek a mellrák miatt.”

A színésznő a párja hozzáállását is méltatta: „Szerencsés vagyok, hogy olyan partnerem van, mint Brad Pitt, aki végig támogatott és szeretett. Mindenkinek, akinek a felesége vagy a barátnője ugyanezen megy keresztül, tudnia kell, hogy fontos részt vennie a folyamatban. Brad a műtétek minden percében velem volt a Pink Lotus Breast Centerben, ahol kezeltek. Mindig találtunk alkalmat arra, hogy együtt nevessünk. Tudtuk, hogy ez volt a helyes lépés, amit a családunk érdekében meg kellett tenni, és ez is közelebb hoz minket egymáshoz. Így lett.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top