Egészség

Várandós fiúkkal kampányolnak a tiniterhességek ellen

Mert a védekezés nem csak a lányok felelőssége...

Terhes tinédzser fiúkat ábrázoló plakátok bukkantak fel a napokban Chicago városában. A provokatív reklámkampány arra akarja felhívni a figyelmet, hogy a nem kívánt terhesség megelőzése nem csupán a lányok felelőssége. A plakátokat olyan középiskolák közelében is kihelyezték, ahol különösen magas a tiniterhességek száma.

Váratlan? A legtöbb tiniterhesség az.
„Váratlan? A legtöbb tiniterhesség az” – áll a plakát egyik változatán

A kampány annyiban máris sikeresnek bizonyult, hogy kellőképpen felkavarta a kedélyeket és a legaktuálisabb beszédtémák közé emelte a tinédzserkori terhességet. Bár a többség pozitívan fogadta az üzenetet és egyetért vele, azért jócskán akadnak olyanok is, akik kritizálják, mivel szerintük a kampányra fordított pénzt inkább konkrét felvilágosításra, illetve arra kellett volna költeni, hogy a tizenévesek gond nélkül juthassanak fogamzásgátlóhoz és óvszerhez.

Magyarországon ez legalább ekkora probléma, és bizony, néha érdemes a szemléletformálásba is pénzt, energiát ölni, hiszen itthon is eléggé elterjedt nézet, hogy a nem kívánt terhességért a nő a felelős. Az abortuszvitában például szinte soha nem kerül elő a férfiak felelőssége, a tipikus fogalmazás szerint “a nő veteti el”, a “nő nem akarja”, a “nő dönt” – és persze ez rendjén is van olyan értelemben, hogy a nő testéről-lelkéről van szó sokkal nagyobb súllyal, tehát a végső döntés valóban legyen az övé, ám hogy létrejön-e egy nem kívánt terhesség, az az esetek nagy részében azért legfeljebb 50 százalékban múlik rajta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top