Egészség

Minden nap fájdalomcsillapítót szed a fiatalok harmada

Gyakran már maga a fájdalomcsillapító szedése okozza a fájdalmat.

A 18–24 éves korosztály 33 százaléka naponta vesz be fájdalomcsillapítót – derült ki egy Angliában készült felmérésből. A leggyakoribb ok, ami miatt a piruláért nyúlnak, a fejfájás. A fiatalok 41 százaléka úgy véli, hogy minderre azért van szükség, mert ez a generáció sokkal nagyobb stresszben él, mint bármelyik másik.

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy sok fiatalnál már maga a fájdalomcsillapítók túlzásba vitt szedése váltja ki a fejfájást. A maximális adagnál nagyobb mennyiségű fájdalomcsillapító szedése pedig májkárosodást okozhat, különösen ha alkoholfogyasztással párosul.

Minden nap fájdalomcsillapítót szed a fiatalok harmada

Komoly veszélyt jelent az is, hogy a megfázás vagy influenza idején szedett tabletták egy része is tartalmaz fájdalomcsillapítót, sokan azonban ezzel nincsenek tisztában, így betegség idején dupla adagot vesznek be.

Az orvosok felhívták a figyelmet arra is, hogy a kodeint is tartalmazó fájdalomcsillapítók függőséget okozhatnak. A fájdalomcsillapító-függők többsége a nők közül kerül ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top