Egy amerikai orvos, dr. Sanford Siegal még 1975-ben dolgozta ki a sütidiétát, ami az Egyesült Államokban hatalmas divat volt a nyolcvanas években, egy ideje pedig újra felkapták és mostanában Európában is egyre népszerűbb.
A módszer lényege, hogy naponta hat darab, speciális recept szerint készült, mindössze 90 kalóriát tartalmazó sütit lehet elfogyasztani. Emellett legfeljebb egy egészséges, alacsony kalóriatartalmú vacsora fér még bele úgy, hogy a napi kalóriabevitel nem haladhatja meg az 1200 kalóriát.
Az egyik brit lapnak nyilatkozó táplálkozási szakértő szerint azonban a sütidiéta egészségtelen, ugyanis táplálkozási hiányosságokhoz vezethet és hosszú távú fogyást nem lehet vele elérni. A szakember kiemelte, hogy ha ilyen mértékben korlátozzák a fogyasztható élelmiszerek körét, az többet árt, mint amennyit használ. Jobban járunk, ha inkább egészséges és változatos étrendet követünk, kiiktatjuk a cukrot, odafigyelünk az adagokra, számoljuk a bevitt kalóriákat és étkezési naplót vezetünk.