Egészség

Évtizedes tévhit dőlt meg a mirelitekről

Meglepő eredményekkel zárult két kutatás.

A fagyasztott egészségeseb, mint a frissEddig úgy tudtuk, hogy a friss zöldség és gyümölcs a lehető legegészségesebb, de most két egymástól független tanulmány is azt állítja, hogy a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök vitamin- és antioxidáns-tartalma magasabb, mint az elvileg frisseké.

A Chesteri Egyetem, illetve a Leatherhead Élelmiszerkutató tudóscsoportjai mintegy 40 vizsgálatot végzett el, ezek során hűtőben tárolt és fagyasztott zöldségek és gyümölcsök tápanyagszintjét mérték. Az eredmények azt mutatták, hogy a leszedést követően azonnal lefagyasztott termények jobban megőrizték a vitamin- és antioxidáns-tartalmukat, mint azok, melyeket csak lehűtöttek, de nem fagyasztottak.

A szakemberek felhívták a  figyelmet arra, hogy az üzletekben megvásárolható, frissnek tűnő zöldségeket és gyümölcsöket gyakran akár egy hónapon át is hűtve tárolják azt megelőzően, hogy a kosarunkba kerülnek, illetve még ez után is akár napokat állnak az otthoni frizsiderben, mielőtt elfogyasztanánk őket, ezalatt pedig fokozatosan veszítenek a tápanyagtartalmukból.

A kutatások során különbségeket találtak az egyes termények között is. A fagyasztott brokkoli, répa és kelbimbó tápanyagtartalma például sokkal magasabbnak bizonyult, mint a csak hűtötté, a spenót esetében azonban több teszten is a hűtött változat teljesített jobban. A friss és a fagyasztott málnánál szinte megegyeztek az értékek, de nem lehetett egyértelmű győztest hirdetni a borsó, a bébikukorica és a karfiol esetében sem.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top