Életmód

Zöldségimádó gyerekek: “Anya, ugye nem kell ennem a tortából?”

Már kiskorukban kést kaptak a kezükbe és beindíthatták a turmixgépet, kólát pedig nem is láttak. Hogyan neveli a gyerekei ízlését a nyersétel-evő anyuka, Lénárt Gitta? Tippeket is ad, hogyan szerettessük meg a gyerekekkel a zöldséget, és mit tehetünk, ha belép az életünkbe a rettegett közétkeztetés.

Sokan kérdezik tőlem, hogyan lehet a gyerekekkel megszerettetni a zöldségeket, gyümölcsöket, hogyan tudom rávenni a kicsiket, hogy egyenek sok-sok egészséges élő ételt.

Nem vagyok az erőszak híve, szerintem sokkal többre megyünk személyes példamutatással és folyamatos kínálással! Erőltetni nem szabad, mert akkor épp az ellenkező hatást fogjuk elérni. Ha gyakran, folyamatosan körül van véve a gyermek egészséges ételekkel, ez lesz számára a természetes. Persze az sem árt, ha az így elkészített étel szép és finom, mert így nagyobb az esélye annak, hogy elfogadja és jóízűen megeszi.

 Mi az a nyers étel?

Akik így étkeznek, semmit sem főznek, kerülik a feldolgozott élelmiszereket. Eredetileg egy svájci orvos találta fel mint egészségmegőrző diétát. Itt olvashatsz róla többet.

Az a tapasztalatom, hogy az a gyermek, aki még sosem kapott nagyon cukros és nagyon feldolgozott „mű”-ételt, vagyis a kezdetektől a természetes ízekhez van szokva, szóval az ilyen gyermekeknél egyáltalán nem is kérdés, hogy megegye a zöldséges ételeket, nyers finomságokat. Ők a habos-cukros édességeket fogadják el nehezebben, túl édes, túl tömény lesz nekik. Kislányom 6 éves korában egy születésnap zsúrra úgy ment el, hogy megkérdezte: „Anya, ugye nem kell ennem a tortából?”

Már a pocakomban nyersevő volt

Nyersétel evő gyerekek: Három gyermekem van, a legnagyobb már 7 éves volt, amikor látta, hogy bővült itthon az ételválaszték, sokkal több saláta és gyümölcs van az asztalon. Sokat beszéltünk róla, hogy miért fontos ezeket az ételeket enni, de sosem erőltettünk semmit. És talán éppen ezért sokkal könnyebben el tudta fogadni, megkóstolta, és egy idő után már kérte is. Büszkén vitte az iskolába mutatni a barátnőinek, miket is eszik ő és az anyukája.

A kisebbik lányom, Kata már a pocakomban nyersevő volt, hiszen amikor őt vártam, akkor szinte csak nyers zöldségeken és gyümölcsökön éltem. Ez meg is látszott a várandósságomon, a szülésen és a kicsi lánykán is. Petivel, a középső gyermekkel együtt életük első éveiben nagyon sok nyers pürét és levet kaptak, és mivel mást nem nagyon, ez volt számukra a természetes.

A neheze akkor kezdődött, amikor közösségbe kerültek, és ott találkoztak más ételekkel is, amik annyira nem illettek bele az addigi étrendjükbe. Ilyenkor kell résen lenni, mert itt siklik ki könnyen a gyermek ízlése. Ilyenkor kellenek az ügyes szülői praktikák.

Imádják a turmixgépet!

 
Nyersétel evő gyerekek: Már egész pici korukban vágódeszkát és kést adtam a kezükbe, büszkén vágták a gyümölcssalátába a finom édes almát, banánt, mikor mi volt. Ezzel részesei lettek az ételkészítésnek, és persze utána boldogan el is fogyasztották, amit csináltak.

Megengedtem nekik, hogy beindítsák a turmixgépet. Sőt, Kata kapott névnapjára egy igazi, saját masinát is, receptekkel együtt, és már egyedül is tudott finomságokat készíteni. Milyen boldog volt!

Mivel a nyerskonyhában nem főzünk, nincs forró sütő, tűzhely, így tényleg gyerekbarát. Aszalt gyümölcslapból pillanatok alatt isteni nyers palacsintát tudnak készíteni. Felvágják a gyümölcsöket, megtöltik vele a palacsintát, feltekerik, és már készen is van.

Shrek is zöld…

És itt vannak a mesék. Jól jön, ha vannak közös barátaink, mint például SpongyaBob Kockanadrág, akinek a herkentyűburgeréből nem hiányozhat a paradicsom, uborka, hagyma és a saláta! Hagyni kell, hogy gyermekeink legyenek a főszakácsok, és figyelni kell, hogy ki ne maradjon semmi a saját készítésű „herkentyűburgerből”. (Nálunk ez a neve a teljesen egyszerű szendvicsnek is, ami jól meg van pakolva zöldségekkel) 

Az én gyerekeim sem itták meg mindig a zöld turmixot, pedig aki kóstolta, tudja, hogy finom, gyümölcsös-édes az íze, krémes az állaga. Csak hát… a színe. A színe zöld, ami elsőre szinte mindenkit elrettent, így sokan el sem jutnak a kóstolásig. Így van ez a kicsiknél is. Igen ám, de aki ismeri a kedves zöld ogrét a filmvászonról, annak el lehet mondani, hogy Shrek is ilyen italt iszik, sőt egyenesen tőle kaptuk a receptet! (a legegyszerűbb Shrek-turmix: 1 alma, 1 banán, 1 kis marék spenót, víz simára turmixolva)

Gyerekzsúrra banántorony

Nyersétel evő gyerekek: Egy nem mindennapi édesség, amely kipróbáltan a gyerekek kedvence, még olyanok is szívesen megkóstolják, akik egyébként nem rajonganak a gyümölcsökért. Gyerekzsúron pillanatok alatt elfogy, kis kardokat vagy fogpiszkálót kell odakészíteni, amivel a gyerekek észrevétlenül el tudják tüntetni a különböző gyümölcsökből készített kis kockákat. A kockákból tetszőlegesen építhető bármilyen alakzat.

Hozzávalók:
• 4 banán
• idénygyümölcsök tetszés szerint
• 2 evőkanál kakaópor
• 2 evőkanál kókuszreszelék
• ½ dl víz
• mentalevelek a díszítéshez

A gyümölcsöket egyforma kocka formára vágjuk. A banánok esetében először hosszanti irányban levágjuk a belső oldalt, majd a külsőt. Ezután a két szélső oldalon vágjuk le a gömbölyű részt, így egy négyzet alapú hasábot kapunk. Ezután a megmaradt hasábot egyforma kis kockákra vágjuk. A leeső részt félretesszük. A többi gyümölcsből is megpróbálunk egyforma kockákat vágni. A banánkockák felét kakaóporba, a másik felét kókuszreszelékbe forgatjuk. Felváltva véve a különböző gyümölcsökből formált kockákat, tornyot építünk belőlük.

A leeső banánszeletekből kevés vízzel és a hempergetésből megmaradt kakaóporral csokiszószt turmixolunk. A gyümölcskockákat ebbe a szószba lehet belemártani fogyasztás előtt.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top