A kávéfogyasztóknál kisebb valószínűséggel alakul ki az egyik leggyakoribb májráktípus, az úgynevezett hepatocelluláris karcinóma – állítják olasz kutatók.
A Milánói Egyetem szakemberei 16 tanulmány eredményeit hasonlították össze, melyekben összesen 3153 hepatocelluláris karcinómás esetet vizsgáltak. Azt találták, hogy a kávéfogyasztás 40 százalékkal csökkenti az említett ráktípus kialakulásának kockázatát, míg napi három csésze kávé elfogyasztása 50 százalékkal. Ennek oka az lehet, hogy a kávéban található összetevők serkentik a májműködést, így az gyorsabban dolgozza fel azokat a méreganyagokat is, melyek rákkeltők lehetnek.
Több korábbi kutatás is bizonyítja, hogy a kávéfogyasztás hatékony lehet bizonyos ráktípusok, így a szájüregi rák, a bazálsejtes karcinóma nevű bőrrákfajta, az endometriális rák és a prosztatarák megelőzésében.