Egészség

Szenzáció! Kutatók megállították az öregedést

A tudósok az öregedés tökéletesen új mechanizmusát azonosították, majd azt vissza is fordították.

Megállíthatja, sőt visszafordíthatja az öregedést egy új vegyület – derült ki ausztrál és amerikai kutatók állatkísérleteiből. A tudósok felfedezték a sejt egyik rejtett kommunikációs kapcsolatát, amely az idő múlásával egyre kevésbé működik, ám ezzel a vegyülettel újra helyreállítható.

Újonnan felfedezett vegyület

A munka során a sejt „akkumulátorára”, a sejtműködés folyamataihoz energiát szolgáltató mitokondriumra összpontosítottak. David Sinclair, az Új-dél-walesi és a Harvard Egyetem tudósa, a kutatás vezetője elmondta: a mitokondrium és a sejt többi része közötti kommunikációt biztosító, molekuláris szinten játszódó folyamatokat vizsgálták, mivel amint romlik vagy megszakad a kommunikáció, felgyorsul az öregedés.

A sejten belüli kommunikációt a NAD elnevezésű szállítómolekula indítja, melynek mennyisége az évek múlásával folyamatosan csökken. A NAD fogyását eddig csak a kalóriabevitel korlátozásával és intenzív edzéssel sikerült megállítani. A kevesebb szállítómolekula miatt a sejtekhez kevesebb energia jut el, ez pedig öregedéshez vezet. A kutatók olyan vegyületet adtak az egereknek, amelyet szervezetük szállítómolekulává alakított át, és azt tapasztalták, hogy újra megindult a korábban már megszakadt kommunikáció, és ezzel visszafordítható az idő kereke. A szer a diéta és a testedzés hatásait utánozta.

Növeli az életkilátásokat?

Kétéves egereknek adták egy hétig a vegyületet, majd megvizsgálták az izmaikat, és azt tapasztalták, hogy állapotuk a hat hónapos állatokéhoz hasonlítható. A fiatalodást a mitokondrium működésén, az inzulin-anyagcserén, az izomtömeg-veszteségen és a gyulladások csökkenésén lehetett megfigyelni.

A szakemberek most a vegyület hosszú távú hatásait vizsgálják az egereken. Azt tanulmányozzák, lehet-e a NAD termelődését serkentő szerrel ritka mitokondriális betegségeket, illetve 1-es és 2-es típusú cukorbetegséget gyógyítani, és azt is megfigyelik, növeli-e az életkilátásokat, segít-e megőrizni az egészséget.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top