Egészség

12+1 tévhit az intim szféráról

Még az anyaméhben van a gyerek, máris azt lessük, mi van a lába között, amikor megszületik, akkor is ez az első, amire a szülők rákérdeznek: fiú vagy lány? Ám rögtön ezután szégyenlős titkolózásba kezdünk minden altesti dologgal kapcsolatban – nem meglepő hát, ha a nők többségének a feje tele van legendákkal és tévhitekkel, ha a saját szeméremteste kerül szóba.

1. Minden nő nemi szerve alapvetően egyforma. Ha azt látjuk, hogy a miénk nagyon más, akkor érdemes felkeresni egy orvost.

Cikkünkhöz  Dr. Tidrenczel Zsolt nyújtott szakértői segítséget.
Cikkünkhöz Dr. Tidrenczel Zsolt
nyújtott szakértői segítséget.

Nem igaz! A női nemi szerv éppen olyan sokféle, mint a női mell vagy a női arc. Nincs egyetlen, adott standard, amelyhez igazodnunk kellene. A szeméremajak lehet kicsi és nagy, lehet szimmetrikus vagy aszimmetrikus (ez teljesen normális) és a színe is sokféle lehet. Az életkor, a testsúly, a bőrszín, a gyerekek száma mind-mind befolyásolja a külsejét.

2. Ha egy nő nem nedvesedik be, az azt jelenti, hogy nem jött izgalomba az előjáték során.

Ez nem ilyen egyszerű! Az életkorral a nedvesedés képessége csökken, különösen a menopauza ideje alatt tapasztalja ezt sok nő – ennek nem feltétlenül van köze a szexuális izgalomhoz, inkább hormonális kérdés. Éppen ezért semmi cikis nincs benne, ha valaki síkosítót használ. Sokféle speciális készítményt lehet találni a gyógyszertárakban – érdemes kipróbálni, mit tudnak. Akinek fontos, hogy biominőség legyen (vagy kínosnak érzi, hogy ilyet vásárol), vegyen egy üveg kókuszolajat, ez is tökéletes megoldás.

3. A hüvely tele van baktériumokkal, ahhoz, hogy tiszta legyen, rendszeresen ki kell tisztítani belülről is.

Tévedés! Bár sok nő úgy véli, hogy irrigálni muszáj ahhoz, hogy tökéletesen tiszták legyenek – valójában a hüvelybe juttatott vegyszerek (még a sima víz is) megzavarják azt a kényes egyensúlyt, amely védelmet nyújt a fertőzésektől. Az erőteljesen felszálló vízsugárral ráadásul gondot is okozhatunk: a fennálló enyhe fertőzést továbbsodorhatjuk a méhbe. A hüvely tisztításához nincs szükség speciális szerekre – a sima szappanos víz is tökéletesen megfelel, természetesen csak külsőleg.

4. A hüvely átlagos hossza 9-12 centiméter. Az ennél nagyobb pénisz fájdalmat okozhat a szex közben.

Ugyan már! A hüvely pontosan úgy viselkedik szexuális izgalom hatására, mint a pénisz: megnő és kitágul. Akár eredeti méretének duplája is könnyedén belefér. A szülésnél pedig még ennél is nagyobb tágulásra képes, és utána simán visszanyeri eredeti alakját. Szóval nem kell megijedni.

12+1 tévhit az intim szféráról5. Az intimtorna inkább az idősebb nők sportja, akik vizeletcsepegéssel küszködnek.

Ne gondold! Meglepően sok fiatal, vékony, sportos nő is küszködik ezzel a gonddal, terhesség után is hasznos lehet egy kis erősítés. Nem kell azonban valamilyen problémával azonosítani az intimtornát – megelőzésre is tökéletes eszköz, és van egy jótékony hatása, amiről kevesebbet szoktak beszélni: megerősíti a belső izmokat, és ennek eredményeképp jobb lesz a szex.

6. A szex alatt a nők ritkán éreznek fájdalmat.

Sajnos a szex alatti fájdalom elég általános: a nők majdnem háromnegyede tapasztalja élete során. Ám ennek ellenére nem mondhatjuk, hogy ez normális dolog lenne, amibe bele kell törődni. Lehet, hogy több síkosítószer kell, több előjáték, másik póz, kevesebb stressz. De lehet orvosi oka is a fájdalomnak. Ha nem sikerül házilag megtalálni az okot,
érdemes orvoshoz fordulni a panasszal. Ő biztosan tud segíteni.

7. A hüvelyváladék bajt jelez, azonnal orvoshoz kell fordulni, ha ilyet tapasztalunk.

Hüvelyváladéka minden nőnek van, ez egy teljesen természetes dolog. Folyamatosan változik a mennyisége, a színe és az állaga. Lehet tiszta, krémes, ragacsos, fehéres is. Ameddig nincs szaga és nem zöldes-sárgás és viszketően égő, nem kell miatta aggódni, csak azt jelzi, mely napokon vagyunk termékenyek.

8. A pénisz érzékenyebb a hüvelynél.

Az ókor óta izgatja az emberek fantáziáját a kérdés, ki élvezi jobban a szexet: a férfiak vagy a nők. A neurológusok végre megtalálták a válasz: a klitoriszon dupla annyi idegvégződés van, mint a péniszen. Tehát egy jól eltalált póz esetén a szex szó szerint dupla olyan élvezetes lehet a nő számára. Persze a matek nem minden – a csiklóhoz jóval nehezebb hozzáférni, és aktus közben megfelelően ingerelni, mint a pénisz végződését, szóval valljuk be, néha nagyon is jól jön az a plusz hálózat!

12+1 tévhit az intim szféráról9. Az egyes bugyifélék közötti különbség csak esztétikai és kényelmi. Orvosi szempontból mindegy, milyet választunk.

Nem igaz! A tanga mélyen bevág, ezért fel- és lehúzás közben a széklet, a vizelet és a baktériumok óhatatlanul eljutnak a hüvelybemenetig vagy a húgycsőig. Különösen olyan időszakokban érdemes kerülni a tanga viselését, amikor valamilyen fertőzés van a szervezetben (különösen ha hasmenés is társul hozzá), mert ezzel szabad utat adunk a betegség terjedésének.

10. A tampont 2-3 óránként cserélni kell.

Természetesen ez függ a vérzés erősségétől és a saját kényelmedtől is, de arra ügyelj, hogy nyolc óránál tovább semmiképp ne hagyd benn a hüvelyedben ugyanazt a tampont. Ezután ugyanis elszaporodhatnak benne a baktériumok és ez toxikus sokk szindrómát okozhat, amely igaz, csak nagyon ritkán, de akár halálos is lehet. A betegség tünetei: hirtelen hányással-hasmenéssel járó láz, ájulás, szédülés, bőrkiütés, izomfájdalom, gyengeség, vörös szem, száj, torok, vagina, fejfájás, zavartság. Ha felmerül bennünk ennek a lehetősége, azonnal forduljunk orvoshoz – akkor is, ha valami miatt nem tudjuk eltávolítani a hüvelybe tett tampont.

 Kapcsolódó cikkeink:

11. Az óvszer megvéd a szexuális úton terjedő betegségektől.

Bár így lenne! De a helyzet az, hogy az óvszer egyáltalán nem nyújt tökéletes védelmet. Bizonyos betegségek már a két szeméremtest összeérintésével is elkaphatóak, ilyen a herpesz, a szemölcs, a szifilisz, a HPV, a gonorrhoea vagy a tetvesség. Szóval az óvszer jó és fontos – de sajnos nem nyújt 100 százalékos védelmet.

12. A nemi szervünk egész életünkben ugyanolyan marad. Ha változik a színe, formája, azonnal orvoshoz kell fordulni.

Hamis. Az egész testünk változik, miért épp a szeméremtestünk maradna változatlan? Az életkor előrehaladtával a test minden pontja megereszkedik kissé, méghozzá az ösztrogéntermelés csökkenése miatt. A szeméremdombról ennek következtében eltűnik a zsír, kicsit lógósabb lesz, a klitorisz összehúzódik, összemegy (ez az érzékenységét nem változtatja meg!) és megváltozhat a nemi szerv bőrének színe is.

12+1 tévhit az intim szféráról+1. Az orgazmus nagyon jó dolog – de nem különösebben fontos.

Már hogyne lenne fontos! Azok a nők, akik rendszeresen kielégülnek, ritkábban kapnak mellrákot, szívinfarktust, erősebb az immunrendszerük, könnyebben alszanak el, fiatalosabb a külsejük, edzettebbek az izmaik, jobb a menstruációs ciklusuk, enyhébbek a menstruációs görcseik, ritkábban depressziósak és nagyobb az önbizalmuk. Ami jó hír, hogy ennek a sok jó hatásnak nem előfeltétele a szexuális aktus. Partner híján egyedül is pont ugyanígy érvényesül az összes előny.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top