Egészség

Forradalmi műtét a Semmelweis Egyetemen

Magyarországon először kapott olyan pacemakert egy beteg, mely külső akkumulátorról tölthető.

Magyarországon először ültettek be feltölthető szívizom-erősítő pacemakert. A műtétet a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján egy szívelégtelenségben szenvedő 57 éves férfin végezték el. A beteg állapota a gyógyszeres kezelés ellenére sem javult, betegsége már jelentősen korlátozta mindennapi tevékenységében. A műtét, amelyet Merkely Béla kardiológus professzor, a klinika igazgatója végzett, jól sikerült. A férfit öt nap múltán, javuló állapotban hazaengedték.

Az eddigi szívritmus-szabályozók elemei 8-10 évente lemerülnek, és a cseréjükkor a beteget műteni kell. Ennél a pacemakernél nincs szükség ilyen visszatérő beavatkozásra. A különleges szívizom-erősítő pacemaker energiaigénye viszont mintegy százszorosa a hagyományos készülékekének, ezért volt szükség arra, hogy feltölthető legyen. A készüléket kéthetente, fél órán át kell tölteni.

Fotó: //semmelweis.hu
Fotó: semmelweis.hu

Az új generációs pacemakert a világon eddig csak hat országban (Németország, Egyesült Államok, Olaszország, Svájc, Ausztria, Csehország) alkalmazták a szívelégtelenség kezelésére. Lényege, hogy új módszerrel erősíti a szív izomzatát, olyan impulzusokat ad le, amelyek különlegesen ingerlik a szívizomsejtet, javítják a szívizomfunkciót, mindemellett a sejtek oxigénigényét nem növelik. Az eddigi klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a betegek életminősége jelentősen javul a használatával.

A készülék elterjedése nagy előrelépést jelenthet Magyarországon is a szívelégtelenségben szenvedők terápiájában, csökkentheti az olyan szívelégtelenség kialakulását, amelyet már csak szívátültetéssel vagy műszívvel lehet kezelni. A készülék ára 4,5 millió forint, az OEP a beültetést támogatja.

Magyarországon jelenleg mintegy 35 ezer pacemakeres beteg van.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top