Egészség

Fellélegezhetnek a mogyoróallergiában szenvedők

Terápiával enyhíthetők a tünetek, ezentúl nem kell félniük az életveszélyes allergiás reakciótól.

Kis mennyiségben adagolt mogyoróliszttel enyhítették gyerekek mogyoróallergiáját egy új, kísérleti terápia során. A kis páciensek 80 százaléka ezután biztonsággal fogyaszthatta a korábban veszélyes csonthéjast. Noha a terápiát kidolgozó és tesztelő orvosok szerint az eredmények biztatóak, mégsem ajánlják senkinek, hogy otthon kipróbálja, mivel további kutatásokra van még szükség.

A Cambridge-i Egyetem Andrew Clark vezette kutatócsoportja 99 mogyoróallergiás gyerek részvételével tesztelte az orális immunterápiának nevezett gyógymódot. A 7 és 16 év közötti páciensek naponta kaptak minimális adag mogyorólisztet. Az adagokat lassanként emelték, és hat hónap elteltével a legtöbb gyerek már napi 800 milligramm port, vagyis öt mogyorószemnyi mennyiséget is el tudott fogyasztani. A kutatócsoport 84 és 91 százalék közötti értékre becsüli az eredményességet. A teszt résztvevői közül öt gyerekből egy azonban enyhe allergiás reakcióra, egy kis szájviszketésre panaszkodott.

Clark szerint a terápia látványos változást hozott a páciensek életében, akik nagy mennyiségben továbbra sem habzsolhatják a mogyorót, viszont nem kell már félniük az életveszélyes allergiás reakciótól, ha olyan ételt esznek, amely nyomokban tartalmaz mogyorót. A terápiát hamarosan igénybe vehetik a betegek egy speciális mogyoróallergia-klinikán, valamint tervezik, hogy nagyobb léptékben is tesztelik a módszert.

Mogyoróallergiától nagyjából minden ötvenedik gyerek szenved. Világszerte tízmillióan allergiások, tüneteik a felduzzadt ajkaktól a légzési nehézségeken át az anafilaxiás sokkig terjednek, amely akár halálos is lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top