Egészség

Tilos lesz a dohányzás, ha gyerek is van az autóban

Rövidesen betiltják a dohányzást Nagy-Britanniában azokban a személyautókban, amelyekben gyermek is utazik.

Az Egyesült Királyság kormánya megerősítette, hogy miután hétfőn megkapták a tilalom bevezetéséhez szükséges parlamenti felhatalmazást, még a 2015 májusi választások előtt életbe léptetik a dohányzási korlátozást.

A tilalom része egy nagyobb csomagnak, amely a passzív dohányzás fiatalokra gyakorolt káros hatásának csökkentését célozza. Bevezetését egészségügyi aktivisták és ellenzéki munkáspárti képviselők követelték, miután kutatók kimutatták, hogy a személyautó szűk, zárt terében való dohányzás koncentráltabb hatásnak teszi ki a gyerekeket, és egészségkárosodást okozhat. Egyes parlamenti képviselők és lobbisták elítélték a tervezett tilalmat, mert szerintük az beavatkozik az emberek magánszférájába.

A BAT dohánykonszern egyetért azzal, hogy gyerekeket nem szabad kitenni cigarettafüstnek olyan szűk és zárt térben, mint egy személyautó, de nem szeretné, ha a tilalmat kiterjesztenék azokra az amúgy gyermekek által is rendszeresen használt autókra is, amelyekben éppen nem tartózkodik kiskorú.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top