Egészség

Már a gyermekek is kérhetik Belgiumban az eutanáziát

Ha az új szabályozás életbe lép, már nemcsak felnőttek, hanem elviselhetetlen fájdalmaktól gyötört, gyógyíthatatlanul beteg gyermekek is dönthetnek majd úgy Belgiumban, hogy szabad akaratukból az élet helyett a halált választják.

Megszavazta csütörtökön a belga parlament alsóháza azt a jogszabályt, amely gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyermekek számára is lehetővé teszi, hogy kérjék orvosuktól a halálba segítést. Ezzel Belgium 12 évvel azt követően, hogy a felnőttek számára törvényessé tette az aktív eutanáziát, gyermekek számára is lehetővé tette, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén azt kérjék: orvosuk vessen véget az életüknek. A szenátus már tavaly elfogadta a módosítást, így az heteken belül érvénybe is lép.

Hollandiával ellentétben – ahol konkrét korhatárt is szabnak, a felnőtteken kívül csak a 12 évesnél idősebb fiatalok kérhetik, hogy orvosuk vessen véget életüknek – az új belga szabályozás a józan ítélőképességet szabja az aktív eutanázia egyik feltételéül, ami azt is magába foglalja, hogy a gyermeknek tisztában kell lennie azzal, képesnek kell lennie rá, hogy felfogja, hogy a halálból nincs visszaút, az megfordíthatatlan. Ennek megállapítását a gyermeket kezelő orvosokra és egy független pszichiáterre vagy pszichológusra bízza az új belga szabályozás. Emellett mindkét szülő beleegyezése is elengedhetetlen.

A felmérések szerint a belgák elsöprő többsége támogatja, hogy gyerekek is kérhessék az aktív eutanáziát. A javaslatot az egyébként konzervatív intézmény hírében álló belga királyi orvosi akadémia is támogatta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top