A vegetáriánus étrendek csökkentik a leginkább a magas vérnyomás kockázatát – derítették ki japán és amerikai kutatók. A szakemberek 39 korábbi kutatás eredményeit vonták górcső alá. A 18 országra kiterjedő hipertóniavizsgálatok több mint 21 ezer résztvevő adatinak felhasználásával készültek.
Néhány résztvevő esetében a növényi alapú étrendek jobban csökkentették a vérnyomást, mint a hipertónia kezelésére felírt gyógyszerek, és az utóbbinál esetlegesen jelentkező mellékhatásoknak is híján voltak. Az eredmények alátámasztják a népszerű vérnyomáscsökkentő diéta, a DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) hatékonyságát. Ez nem vegetáriánus étrend, de gazdag a zöldségekben, és korlátozza a húsfogyasztást, különösen a vörös- és a löncshús bevitelét. A magas vérnyomást már jó ideje a sóban és telített zsírokban gazdag táplálkozással, az elhízottsággal, a mozgásszegény életmóddal, az alkoholfogyasztással és a dohányzással hozzák összefüggésbe. A szakemberek szerint a növényi alapú étrendekben alacsonyabb a telített zsírok és a só aránya, de magas a káliumtartalmuk, ami ellensúlyozni tudja a táplálékkal bevitt túl sok só hatását.
A kutatók szerint ugyanakkor az analízisnek gyenge pontja, hogy nem tesz különbséget a különböző vegetáriánus étrendek – többek közt az összes állati eredetű terméket tiltó, illetve a tojást, illetve tejtermékeket megengedő liberálisabb diéták – között, illetve az egyes étrendek vérnyomásra gyakorolt hatásait sem taglalja.