Egészség

Elcserélt embriót ültettek be egy lombikprogramban részt vevő nőnek

Egy idegen pár ikergyermekeit hordja a szíve alatt egy lombikbébiprogramban részt vevő nő, akinek párjával közös embrióit elcserélték a kezelésüket végző római klinikán.

A tévedés decemberben akkor történt, amikor négy különböző pár érkezett lombikbébi-kezelésre a római Sandro Pertini Kórház mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó speciális részlegébe. Az embriócserét azonban csak jóval később vették észre, amikor az érintett páciens már három hónapos terhes volt.

Az olasz egészségügyi minisztérium a héten jelentette be, hogy vizsgálatot indít az ügyben. Azt egyelőre nem tudni, hogy a hiba folytán az aznap kezelt többi páciens is elcserélt embriót kapott-e.
Beatrice Lorenzin egészségügyi miniszter szerint a nyomozók azt fogják vizsgálni, hogy a kórház “tiszteletben tartotta-e az összes jogi előírást”, továbbá aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a sajtóból kellett értesülnie a történtekről.

“Az asszisztált reprodukciós módszerekre vonatkozó nemzeti előírások – amelyek az európai irányelvekre épülnek – nagyon szigorúak, és amennyiben kifogástalanul betartják őket, akkor garantálják a reprodukciós eljárás során használt összes biológiai anyag visszanyomozhatóságát” – húzta alá Lorenzin.

A római egészségügyi hatóság március 27-én szerzett tudomást a szülők és az embriók közti “genetikai összeférhetetlenségről”, és további értesítésig elrendelte az embrióbeültetések felfüggesztését a klinikán. A nyomozást Giuseppe Novelli genetikus fogja vezetni, többek közt azt vizsgálva, hogy a többi kezelt nő esetében is történhetett-e embriócsere.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top