Egészség

3 gyors gyakorlat, és vége a hátfájásnak

Ülünk az asztalnál, ülünk a buszon, autóban, előreesett vállal mászkálunk szerteszét a nagyvilágban, aztán meg csodálkozunk, hogy nyilall a hát és sajog a váll. Ennek vége, ha ezt a három egyszerű gyakorlatot naponta megcsináljuk.

Tulajdonképpen mondhatjuk, hogy a váll- és hátfájás már szinte a mindennapok része, főleg azoknál, akik számítógép előtt végzik a munkájukat és/vagy hobbijukat. Sok-sok óra belemerülve a képernyőbe, közben elfeledkezve a helyes testtartásról. Ha levideóznánk egy átlagos irodát, azt látnánk, hogy reggel még mindenki egyenes derékkal ül le a gépe elé, ahol óráról órára egyre inkább “összemegy”, azaz egyre hajlottabb háttal, előreugró fejjel nézi a monitort. A fájdalmak pedig jönnek este, mert ezt a terhelést egy izom sem bírja görcsök nélkül.

Két opciónk van: vagy van egy társunk, aki lesz oly’ kedves és minden este kimasszírozza a nyakunkból az aznapi csomókat, vagy felállunk a kanapéról és teszünk magunkért pár egyszerű mozdulatot. Kifogást ez ellen nagyon nem is lehet hozni, mert a három gyakorlat mindig kéznél van, hiszen csak mi kellünk hozzá, otthon is végezhető, olyan könnyű, hogy nem kell Rubint Rékának lenni, hogy véghezvigyük és teljesen ingyen van. Már csak napi 10 perc kell az életünkből.

Minden nyújtógyakorlatot ki kell tartani minimum 30 másodpercig és háromszor ismételni. (A gyakorlatok elnevezései a képzelet szüleményei, bárminemű vélt vagy valós hasonlóság bármely más gyakorlattal pusztán a véletlen műve.)

1. Belenyomom a tüdőm a térdembe

A jobb lábaddal lépj előre, a ballal hátra, támadóállás. A jobb térded hajlítsd kicsit be úgy, hogy a térded ne menjen a bokád elé. Kulcsold össze a kezed a hátad mögött, tenyerek kifelé néznek, és emeld a fejed fölé, amennyire tudod, miközben előrehajolsz a jobb lábadra a mellkasoddal. Tartsd ki a pózt 30 másodpercig legalább, majd ismételd meg bal oldalra is.

2. Nem tudok leülni, pedig szeretnék

Állj széles terpeszbe, a térdeidet hajlítsd be úgy, hogy ne menjenek a bokád elé. Amennyire csak tudsz, ülj bele a tartásba. Támaszkodj rá a térdeidre, majd a jobb válladat told lefelé és balra, megnyújtva ezzel a hátadat. Mindkét oldalra ismételd háromszor, kitartva 30 másodpercig a pózokat.

3. Sosem értem el a bokám, most sem fogom

Nagy terpesz, ezúttal nyújtott lábbal, jobb lábfej kifelé néz, bal egyenesen. A jobb kezeddel lassan kezdj el közelíteni a bokád felé, míg a bal kezeddel felnyújtózol. Ügyelj arra, hogy a hátad egyenes maradjon és ne dőlj előre, csak oldalra. Fejeddel nézz a magasba nyúló bal kezed után. Tartsd ki 30 másodpercig a pózt és ismétled meg a másik oldalra is.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top