Egészség

Bármennyit kérhet a doki a receptért?

Magánorvosnál jártunk, ahol csak a recept kiadásáért is elkértek kétezer forintot. Eddig ilyen nem volt – meglepődtünk. Aztán fizettünk.

Pár hónapja úgy döntöttem, hogy bevállalom a hormonális fogamzásgátlást. Elmentem magánrendelésre, az első vizsgálat (rákszűréssel, mellvizsgálattal) 16 ezer forintomba fájt, illetve felírták a hüvelygyűrűt (ezt még ingyen). A napokban aztán letelt az első három hónap, fel kellett íratnom az újabb három hónapos adagot. Betelefonáltam a rendelőbe, a doki asszisztensének elmondtam, mire van szükségem, mire ő mondta, hogy hétfőn a recepción át tudom venni a receptet.

Amire azonban nem voltam felkészülve, hogy a vényt 2000 forint ellenében adták csak ki. Nem tudtam palástolni, leesett az állam: egy receptfelírásban mi kerülhet 2000 forintba? Dühös lettem, pláne azok után, hogy már maga a vizsgálat sem volt olcsó. Persze három hónap múlva megint vissza fogok menni – de a szám íze keserű, magánorvos ide vagy oda, hány bőrt húznak még le az emberről?

Utánanéztünk, és az derült ki, hogy hiába sokkoló a tény, egy magánorvos teljesen jogszerűen kér el ezért pénzt. Ráadásul szabadon dönthet arról a doki, hogy mennyiért vállalja a receptírást. Van olyan magánintézmény, ahol a rendszeresen odajáró betegeknek ingyen írnak fel például fogamzásgátlót, de annak, aki csak beesik és sürgősen kéri, ezer forintért. Ennek az lehet az oka, hogy a vizsgálat összegében már benne van a receptfelírásé, bármennyire is csak egy mozdulat kitölteni a vényt, a páciens az orvos szaktudását és felelősségvállalását fizeti meg. Természetesen, az állami rendelőkben ezt is az OEP finanszírozza, így a receptért sem kell semmit helyben fizetni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top