Egészség

Nőgyógyász: férfi legyen vagy nő?

Facebook-oldalunkon vetődött fel a kérdés egy cikk kapcsán, aztán mi is elkezdtünk ezen gondolkodni a szerkesztőségben. Férfi legyen vagy nő? A múlt heti zaklatós ügy után pedig pláne hot topic lett a téma.

Anyáink körében még fel sem vetődött ez a kérdés, hiszen a szülészet-nőgyógyászat szinte kizárólag a férfi orvosok “uralma” alatt állt. Csak az utóbbi néhány évtizedben találkozhatunk a rendelőkben nőgyógyász doktornőkkel.

Érvelünk a férfiak mellett

A legtöbben azzal az indokkal választanak férfi nőgyógyászt, hogy egy nő inkább ne nyúljon hozzájuk. Furcsának éreznék azt a helyzetet, hogy egy azonos nemű orvos vizsgálja meg őket az intim területeiken. Az ő véleményük szerint ráadásul a nők durvábban bánnak az ember lányával, hiányzik belőlük az a tisztelet, ami – mint mondják – csak egy férfiban lehet meg a nő felé.

A 28 éves Rita kijelentette, hogy sosem menne nőhöz: “Soha nem lesz nő nőgyógyászom, olyan az nekem, mint a kamionsofőrnő: összeegyeztethetetlen a fejemben. Én az alapján választom ki a nőgyógyászomat, hogy minél rondább pasi legyen, mert akkor biztos nem leszek zavarban előtte.”

A második nagy érv, hogy a férfiak objektívebben vizsgálják meg a pácienseiket, nem próbálnak beleérezni a helyzetükbe, csupán a tényekkel és a diagnózissal foglalkoznak, ami, ha belegondolunk, nem biztos, hogy baj egy orvos esetében. Hacsak nem épp pszichiáternél járunk, mert akkor azért jól jöhet némi együttérző képesség. A 41 éves Barbi egyenesen azt érezte, hogy betolakodik a doktornő az intim szférájába, beleszól az életébe, véleményez olyan magánéleti eseményeket, amikhez semmi köze: “Sokáig férfi nőgyógyászom volt, de úgy hozta az élet, hogy el kellett menjek egy nő dokihoz. A vizsgálat sokkal fájdalmasabb volt, mint a doktor úrnál megszoktam, ráadásul az illető bizalmaskodó kérdéseket tett fel. Nekem legalábbis nem az empátia jött le, hanem a tolakodás, szinte lehordott, amiért gombás fertőzést kaptam. Bár ez nyilván nem nemfüggő, hanem a személyiséget jellemzi.”

Harmadjára pedig ott van a hagyomány ereje. A háromgyerekes, 37 éves Krisztit egyértelműen a megszokás motiválja, az anyukája is már ehhez a doktorhoz járt, akihez ő. Nála születtek a gyerekei, és esze ágában sincs elhagyni:

“Tizenöt éves korom óta anyukám férfi nőgyógyászához járok, nem is szeretném kipróbálni, milyen lehet egy doktornő ezen a téren. Nem volt vele sosem rossz tapasztalatom, nem érzem magam futószalagon nála. Segített a szexuális felvilágosításomban éppúgy, mint az első terhesség alatti aggodalmaimban. Emberi kapcsolatban vagyunk, szerintem többet tud rólam, mint a saját apám.”

Nőgyógyász: férfi legyen vagy nő?

Érvelünk a nők mellett

Ezek után mi szólhat a női doktorok mellett? Szerencsénkre sok jó tapasztalatról számoltak be az általunk megkérdezett nők a másik oldalról is. A legelső érv, hogy egy vadidegen férfi előtt ők nem akarnak levetkőzni, és semmivel sem lehetne őket rábeszélni, hogy felfeküdjenek meztelenül az asztalra. “Hiába orvos, mégiscsak férfiból van – mondják. – Az intim testrészeknek pedig akárhogy is nézzük, közük van a szexualitáshoz, nem stimmel az, hogy ellenkező nemű ember matasson ott.”

Érdekes, hogy a legtöbben azonban azért voksolnak az orvosnők mellett, amiért mások elutasítják őket: az empátia miatt. Ezt a véleményt támasztja alá az a brit kutatás is, miszerint a nő orvosok többet foglalkoznak a pácienseikkel. Lehet benne valami: egy nő talán jobban átérzi, mi a másik nő problémája, milyen érzésekkel jár nőnek, terhesnek lenni, szülni. Hogy lehet az empátia egyszerre hátrány és előny? Csak annyi van emögött a látszólagos ellentmondás mögött, hogy van, akinek szüksége van lelki támogatásra is a nőgyógyásztól, másnak pedig csak a hűvös szakértelem kell. “Több férfi orvos után kötöttem ki egy nőnél, akinél végre azt érezhettem, hogy megérti a problémáima – mondja a 33 éves Andi. – Nem hitte azt, hogy csak hiszti, ha fáj valamim, és emberként bánt velem. Nekem hitelesebb egy doktornő, a férfi csak megtanulhatja, mi történik a nőkkel, de nem tudhatja igazából.”

A harmadik leggyakoribb érv a női orvosok mellett a szülés élményével függ össze. A nők életében az egyik legmeghatározóbb és legmaradandóbb élmény ez, nem mindegy, hogy milyen emlékek maradnak ebből az időszakból. A 32 éves, kétgyermekes Móni mesélt nekünk a férfi és nő nőgyógyászok közti különbségről a szülés során: “Az első gyermekemet férfi nőgyógyásznál szültem, akivel szakmailag maximálisan meg voltam elégedve. Ám amikor a kisebbik gyerekkel egy orvosnőhöz kerültem, zongorázni lehetett már a terhesség alatt is a különbséget: sosem legyintett rám, hanem komolyan vette a félelmeimet, és átsegített a legnehezebb időszakokon is. Időt szánt rám, nem éreztem azt a sürgetést, amit az előző orvosomnál. Mivel neki is volt két kicsi gyereke, megosztotta velem a saját tapasztalatait a terhességeiről és szüléseiről, amivel rengeteget segített. Egy férfi orvos ezt nem tudja nyújtani.”

Mit mond a barátnő?

A végén persze úgyis azt választjuk, akit a legjobb barátnőnk ajánl. Mert ő már próbálta, neki bejött, vele nem volt durva, és kedves szava is volt hozzá. És különben is, milyen szép gyereket szültek “együtt”, nem is kell több bizonyíték annál, mint egy egészséges baba.

Ahogy a 32 éves Csilla mondta: “Most, hogy elköltözünk, megint új nőgyógyászt kell keresnem, de az internet böngészése helyett inkább a barátnőimre hallgatok. Igazából teljesen mindegy, hogy férfi lesz vagy nő, mert nem ezen múlik az, hogy én jól érzem-e magam a vizsgálat alatt, hanem azon, hogy milyen a hozzáállása, és hogyan bánik velem.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top