Egészség

Cáfolják, hogy a Balaton vize fertőzött volna

Még nyomozzák, mi okozhatta az úszók tömeges megbetegedését, a hatóságok szerint semmiképpen sem a balatoni haltetemek fertőztek. Azt tanácsolják, nyugodtan fürödhetünk a Balatonban.

A Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Intézete szerint kiváló a Balaton ökológiai állapota és vízminősége. Kizárták a közvetlen összefüggést a halpusztulás – melynek okait még vizsgálják – és a Magyar Úszás Napját követő megbetegedések között.

A népegészségügyi szolgálat a rendezvény előtt két nappal vett minta alapján versenyre alkalmasnak ítélte a vizet, ám ez alatt a két nap alatt is bármi történhetett. Ez ugyanis egy nagy partszakasz, ahol tömegek fordulnak meg és intenzív fürdőélet zajlik. Mindezek ellenére az intézet szakemberei mindenkit arra bátorítanak, hogy nyugodtan fürödjenek a Balatonban.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerint sincs összefüggés a balatoni gardapusztulás és a szombati versenyek indulóit érintő megbetegedés között. Hangsúlyozták: a gardák tömeges pusztulását az elmúlt időszak szélsőséges időjárása mellett olyan kórokozók okozzák, amelyek kizárólag halakra veszélyesek.

Mint megírtuk, többen megbetegedtek, miután szombaton részt vettek a Magyar Úszás Napja elnevezésű rendezvényen Balatonfüreden. Az olimpiai bajnok Risztov Évát és a verseny férfi győztesét, Gyurta Gergelyt is kórházba kellett vinni. A debreceni Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet tájékoztatása szerint az úszónőt vasárnap éjszakai ügyeletben vették fel, feltehetően vírusos eredetű heveny gyomor-bélhuruttól szenved, néhány napon belül azonban már elhagyhatja a kórházat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top