Egészség

Forradalmi felfedezés a skizofrénia kezelésében

A betegség valaha készült legnagyobb genetikai vizsgálata megmutatta, hogy a skizofréniának biológiai okai lehetnek. A friss eredmények alapján új terápiák fejleszthetők ki.

Tudósok nemzetközi csoportja felfedezett 83 eddig ismeretlen gént, amely a skizofrénia kockázatával függhet össze. A kutatók éveken át vitatták a gének szerepét a világon több mint 24 millió embert sújtó kór kialakulásában. A Cardiffi Egyetem vezetésével zajló vizsgálat 35 ország több mint 37 ezer, skizofréniával élő betegének génjeit elemezte, és összevetette őket mintegy 110 ezer nem skizofréniás emberével.

A nemzetközi kutatócsoport több mint száz gént talált, amelyek hajlamosabbá teszik az embert a betegségre. A százból 83 gén korábban ismeretlen volt. Közülük több is szerepet játszik az agyban folyó kémiai üzenetváltásokban, mások a szervezet immunrendszerével kapcsolatosak.

A genetikai összefüggések felfedezése segít megérteni a kór biológiáját, és új gyógymódokhoz is vezethet. A kutatók szerint forradalmi az új felfedezés: a skizofrénia gyógyszeres kezelése ugyanis nem változott jelentősen az 1970-es évek óta. Most viszont kiderült, hogy biológiai folyamatok zajlanak a háttérben, és ezek hibái okozhatják a betegséget.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top