Egészség

A te orrodat is facsarja?

Hőség van, ez nem vitás. De engem nem a kánikula zavar, hanem a büdös, ami megcsapja az orrom, amint felszállok a buszra. Az emberszag szinte elviselhetetlenül tömény lett az utóbbi napokban – de elgondolkodtál már rajta, miért is szaglunk ilyen erősen?

Izzadtság

Nyáron leginkább ez a szag zavar minket – mert mindenki izzad, ez ellen nem lehet mit tenni. De nem minden izzadtság büdös. Kétféle izzadságmirigy van a testünkben. Az egyik az ekrin mirigy, ami a bőrt nedvesíti. Amikor szinte úszunk az izzadtságban, ezek működését figyelhetjük meg. Ám annak a vizes, sós lének, ami ilyenkor árad, nincsen semmiféle illata. Természetesen ha sok-sok órán át nem mosakszunk, akkor felszaporodik benne némi baci, és így már lehet tőle némi ájer körülöttünk.

Azt a jellemző, csípős szagot viszont az apokrin mirigyek árasztják, amik tinikorban aktivizálódnak, és kezdik árasztani magukból a vonzó szexhormonokat, jelezve, hogy viselőjük szexuálisan érett, lehet hozzá közeledni. Az, hogy ezt az olajos izzadtságot gyakran büdösnek tartjuk, tanult dolog. Sok kultúrában kifejezetten kellemes illatnak érzik, és bizony sok olyan pár van, akik kimondottan szexinek találják egymás testszagát, természetesen nem ötnaposan. Ebben nincs semmi rossz – azt jelenti, hogy összeillenek az ágyban.

Hogyan lehet csökkenteni a szagot? A rendszeres tisztálkodás, a dezodorok és a szőrzettől való megszabadulás segít kordában tartani az illatokat.

Mikor kell aggódni miatta? Az erős testszag, amely az alapos mosakodás után sem tűnik el, bizonyos esetekben hormonális zavarra utalhat. Érdemes kivizsgáltatni.

 

Kellemetlen lehelet

Azt tudjuk, hogy reggelente senkinek a szája nem illatos – de ritkán gondolunk rá, miért alakul ki ez a jellegzetes szájszag. Az ok a száj éjszakai kiszáradása, amely segít a szájban élő, szárazságot kedvelő baktériumok szaporodását. Napközben, amikor folyamatosan eszünk, iszunk és nyelünk, a száj állandóan nedves a nyál miatt, ám éjszaka kiszárad, így kedvezőek lesznek a feltételek a szaporodáshoz. Szerencsére könnyű a szájszagtól megszabadulni: a reggeli fogmosás, de akár már egy pohár víz is pillanatok alatt elsöpri. Akiknél a szag makacsabb, ott gyakran ínybetegség áll a gond hátterében, vagy a nem elég alapos fogmosás következtében a szájban ragadt ételmaradék bomlása.

Hogyan lehet csökkenteni a szagot? Rendszeres fogmosás (fogselyemmel!) és a rendszeres rágózás segít. Ez utóbbi akkor is hasznos, ha szájszárazság okozza a gondot (például menopauza esetén) mert beindítja a nyálmirigyek működését.

Mikor kell aggódni miatta? A kellemetlen lehelet lehet cukorbetegség vagy komoly bakteriális torok-mandulafertőzés jele is. A máj- és vesebetegek egy részének is jellegzetes gyümölcsös, sörös illatú a lehelete. Ha a rossz lehelet gyomorégéssel párosul, mindenképp orvoshoz kell fordulni, mert súlyos gyomorbetegségre utalhat.

A te orrodat is facsarja?

Szelek

A gázok távozása az emésztés teljesen természetes mellékterméke, ám a mennyiség és persze a szag sokban függ az étrendünktől. Bizonyos ételek kifejezetten erős szagú gázt fejlesztenek, mint például a brokkoli, a karfiol, a káposzta, a bab.

Hogyan lehet csökkenteni a szagot? Aki kisebb adagokat eszik, kevesebb nyomást helyez a gyomrára, így csökkenteni tudja a gázok mennyiségét, megfelelő étrenddel pedig a minőségét is. Extrém esetben segíthet a széntabletta is, amely megköti a gázokat és a szagokat, de sajnos a vitaminokat és ásványi anyagokat is, így használata előtt érdemes orvossal konzultálni.

Mikor kell aggódni miatta? Önmagában a gázok jelenléte nem aggasztó, még akkor sem, ha rendkívül sok van belőlük. Ám ha ez más tünetekkel együtt jelentkezik, mint a székrekedés, a hasi fájdalom és a fogyás, érdemes szakorvost felkeresni.

 

Büdös láb

A lábon 250 ezer izzadságmirigy található. Ennél több csak a kezeinken van. Ám a kéz szinte soha nem szaglik, hiszen mindig szabadon van. A lábat viszont folyamatosan beburkoljuk, nem csoda, hogy az ottani nedvességben imádnak élni a bacilusok. Feltűnően büdös tud lenni a tinik és a terhes nők lába, mert az ő szervezetükben nagyon sok hormon termelődik és aktívabbak az izzadságmirigyeik. De az állómunkát végző emberek lába is jobban szaglik az átlagosnál, mert az egész napos nyomás hatására kitágulnak az erek, és a szervezet a fokozott izzadással hűti le a lábat.

Hogyan lehet csökkenteni a szagot? Alapos lábápolással, és azzal, ha időt hagyunk a cipőnknek arra, hogy tökéletesen kiszáradjon. Aki hajlamos a lábizzadásra, soha ne hordja két nap egymás után ugyanazt a cipőt. Fürdés után pedig alaposan törölje meg a lábujjai közét, használjon hintőpont, izzadásgátló sprayt, de akár normál, hónaljra való dezodort is.

Mikor kell aggódni miatta? Ha berepedezik a bőr, vagy kivörösödik, mert ez gombás fertőzésre vagy cukorbetegségre utalhat.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top