Egészség

Télen is szükségünk van a napfényvitaminra

Melyik is az a napfényvitamin? Természetesen a D-vitaminról beszélünk, amely a bőrünket ért napsugarak hatására termelődik a szervezetben. Nem is hinnénk, mennyi mindent befolyásol a szervezetünk működésében.

Valójában a D-vitamin nem is vitamin, hiszen egy hormon “előanyagaként” képződik, és befolyással van az egész szervezetünkre. Amikor nyáron süt a nap, elég akár 15 perc, és a szervezetünk D-vitamin-tartalékai feltöltődnek, télen azonban sokkal nehezebben jutunk hozzá a napfény áldott hatásához.

Télen is szükségünk van a napfényvitaminra

 

Ezt a vitamint tehát pótolni kell, főleg az őszi, téli és kora tavaszi időszakban. A D-vitamin szabályozza szervezetünkben a kalcium felszívódását, így a csontok szilárdságához, az ép fogainkhoz elengedhetetlen, de az immunrendszer megfelelő működéséhez is hozzájárul.
Természetesen vannak olyan élelmiszerek, amelyek tartalmaznak D-vitamint, de sajnos ezekből nem tudunk eleget fogyasztani ahhoz, hogy meglegyen a megfelelő napi bevitel. A tengeri halakban, a tojásban, a kakaóban, a mézben, a vajban, a gombában és a müzlikben is van D- vitamin, így fogyasszunk belőlük többet a naphiányos hónapokban.

Mint a fentiekből kiderül, a D-vitamin hiánya nem a rossz táplálkozás következménye, ezért nagyon komolyan kell odafigyelnünk a bevitelére. A D-vitamin-hiány az egyik legnagyobb egészségügyi kockázat, Magyarországon a lakosság igen nagy százalékánál tapasztalható. A D-vitamin-képzés ráadásul az életkor előrehaladtával egyre lanyhul, ami újabb kockázati tényezőket vet fel.

Télen is szükségünk van a napfényvitaminra

 

A szakemberek azt javasolják, hogy szájon át bevehető, pontosan meghatározható mennyiségű D3-vitamint tartalmazó készítményeket (tabletta, olaj, tápszer) fogyasszunk, elkerülve ezzel a vitaminhiány kialakulását.

Télen is szükségünk van a napfényvitaminra

D-vitamin-hiány megelőzésére javasolt D3-vitamin-dózisok Magyarországon*
Csecsemők 400–1000 NE
Gyermekek 600–1000 NE
Serdülők 800–1000 NE
Felnőttek 1500–2000 NE
Túlsúlyos felnőttek 3000–4000 NE
Terhes nők 1500–2000 NE
NE: nemzetközi egység

*Forrás: Takács, I. et al.: Második magyarországi konszenzus a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében. Magyar Orvos – Szupplementum 2014/1: 5–26. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top