Egészség

Ezt tedd, hogy ne bukj bele az újévi életmódváltásba

Balogh Rita fitneszedző, és jól látja, milyen buktatók nehezítik az új évi életmódváltók dolgát. Most segít pár hasznos tanáccsal, hogy könnyebb legyen!

Tarts méregtelenítést!

Remek kezdet lehet egy 2-3 napos léböjt. Ez azt jelenti, hogy pár napig csak különböző gyümölcs- vagy zöldségleveket fogyasztunk. A legjobb, ha ezeket mi magunk készítjük el, turmixoljuk le. Választhatunk önállóan csak gyümölcsöt, de érdemes valamilyen zöldséggel keverni, mint például a klasszikus alma és répa. Fontos, hogy 2-3 napnál tovább ne méregteleníts, mert a szervezet nem jut elég tápanyaghoz: zsírokhoz, fehérjékhez. Nem ebben rejlik a sikeres fogyás titka!

Tűzz ki célokat!

Célok nélkül nehéz eredményeket elérni! Érdemes havi célokat kitűzni, ezzel betarthatóbbá és motiválóbbá teszed a végső cél eléréséhez vezető utat. Lehet ez bármilyen cél: például ebben a hónapban minden héten háromszor mozgok, vagy leadok a következő hónap elejére 3 kilót.

Így ne bukj bele az újévi életmódváltásba!

Megfelelő táplálkozás

A megfelelő táplálkozás nem koplalást jelent! Tartós eredményeket szeretnénk elérni, egészségkárosodás nélkül. Ehhez pedig tudatos táplálkozásra van szükség, ami azt jelenti: minél többféle alapanyagot vigyünk be a szervezetünkbe a megfelelő időben. Szénhidrátokat főleg a reggeli és déli órákban fogyasszunk, majd a késő délutáni, esti órákban inkább fehérjedús ételeket, kiegészítve zöldségekkel, valamilyen salátával. Minden főétkezés előtt igyunk meg 2 dl vizet, ez segít elkerülni a túlevést, ugyanis hamarabb jóllakottnak érezzük magunkat. A napi étkezéseknek minden esetben meg kell haladnia az 1000-1200 kcal-bevitelt, rendszeres aktív sport mellett ez az alapérték még magasabb is lehet.

Mozgás

Mozgás nélkül is lehet fogyni, csak nem érdemes. Megfelelően formás alakot nem lehet csak önmagában diétával elérni. Ne legyenek kifogások, hogy nincs kedvem tornázni vagy fáradt vagyok. Természetesen előfordulnak ilyen napok, de akkor is egy könnyű sétának vagy kocogásnak, egy otthoni pár perces tornának mindenkinek bele kell férnie az idejébe, már ha valaki tényleg komolyan is gondolja az egészet! Aztán a többi napok pedig érdemes a legnagyobb lendülettel belevetni magunkat a sportolás örömébe.

Így ne bukj bele az újévi életmódváltásba!
  • Ne halogasd a fogadalom valóra váltását (majd hétfőn, majd jövő hónapban) kezdd el már a következő nap!
  • Mindig konkrét célokat tűzz ki (júniusra bomba formába kerülök), és kerüld el a meghatározatlan időintervallumokat (idén bomba formában leszek)!
  • Lényeges a fokozatosság, adj időt magadnak, ne azonnali sikereket várj!
  • A legtöbben azt rontják el, hogy az idő előrehaladtával megfeledkeznek a fogadalomról. Azt tanácsolom, vezess naplót, és előre tervezd meg, melyik nap és mit sportolsz, mit és mikor étkezel, és így nem felejted el a kitűzött céljaidat!

  • Fogadd el, hogy lesznek olyan váratlan események (céges vacsorák, családi rendezvények), amelyeken nem tudod maradéktalanul tartani a diétád. Kerüld el a bűntudatot, ez nem jelenti azt, hogy fel kellene adnod az egész fogadalmadat!

Így ne bukj bele az újévi életmódváltásba!

A cikk szerzője Balogh Rita fitneszedző, fitneszszakértő, tanácsait hónapról hónapra követhetitek a Nők Lapja Cafén

Nemzetközi végzettségű testépítés-fitnesz sportedző. Többéves szakmai tapasztalattal a háta mögött mára az egyik legismertebb új generációs női fitnesztréner. Különböző fitneszmagazinok szakértője. Szerepelt már fitneszmagazin címlapján és kidolgozta saját életmódprogramját, melyet FittAlak névre keresztelt. A legnagyobb közösségi portálon már közel 50 ezren követik tanácsait. Ősszel jelent meg első fitnesz-DVD-je Feszes & Fitt címmel.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top