Egészség

30 milliós büntetés a rákgyógyító csodavíz miatt

Megalapozatlan gyógyhatás állítása miatt bírságolt a GVH.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 30 millió forint bírságot szabott ki a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft.-re (HYD), mivel a cég megalapozatlan gyógyhatást tulajdonított Preventa ivóvizeinek. A versenyhivatal megállapította: a HYD kommunikációjában jogsértő módon tulajdonított a Preventa termékeknek betegségmegelőző, gyógyító hatást. A GVH egyben megtiltotta a jogsértő magatartás további folytatását.

A GVH tájékoztatása szerint a cég kommunikációs tevékenysége során több esetben a Preventa termékek megnevezése nélkül ismertette a deutériumcsökkentés gyógyhatásait, illetve a csökkentett deutériumot tartalmazó termékeknek betegség megelőzésére, gyógyítására vagy kezelésére vonatkozó tulajdonságait. A GVH tájékoztatása szerint a HYD tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot alapozott meg azzal, hogy az érintett fogyasztók számára világossá vált: objektív kapcsolat van a Preventa vizek és a deutériumcsökkentés között.

A közlemény szerint a Preventa ivóvizek nem minősülnek sem természetes ásványvíznek, sem különleges táplálkozási célú élelmiszernek. A HYD többször kezdeményezte, hogy az Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézet (GYEMSZI-OGYI) törzskönyvezze és engedélyezze a csökkentett deutériumtartalmú vízkészítmények forgalomba hozatalát, de ezt a GYEMSZI-OGYI elutasította.

FRISSÍTÉS:

A HYD a GVH döntésére reagálva közölte: álláspontjuk szerint a versenyhivatal vitathatóan ítélte meg azt, hogy a tudományos eredmények ismertetése és a kutató személyének megjelenítése közvetve a Preventa termékek értékesítésének fokozását szolgálták, így ezek sértik az élelmiszerekkel kapcsolatos reklámtilalmakat. Hozzátették: a kiszabott bírság olyan jelentős mértékű, hogy a társaság működését, a további kutatásokat, fejlesztéseket teljesen ellehetetlenítheti, elveheti a lehetőségét a humán felhasználásra szánt gyógyszerkészítmény törzskönyvezésének is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top