Egészség

Vénykötelessé tették a sürgősségi fogamzásgátlót

Az Európai Bizottság döntése alapján az EU-ban szabad forgalmú szerként megvásárolható lenne a patikákban a sürgősségi fogamzásgátló. Elvileg. Magyarországon azonban mást mutat a gyakorlat.

Az egészségügyért felelős tárca vénykötelessé tette azt a sürgősségi fogamzásgátló tablettát, amely január elején az Európai Bizottság döntése alapján elvben szabadforgalmú szerként szerte az unióban megvásárolható lenne a patikákban – írta pénteki számában a Népszabadság a Magyar Közlönyben megjelent jogszabály-módosításra hivatkozva.

Az Európai Gyógyszerügyi Hivatal (EMA) még novemberben tette közzé honlapján az ajánlást, amellyel az ellaOne sürgősségi fogamzásgátlót minden tagországában kivette a receptköteles készítmények köréből. A hatóság javaslatát az Európai Bizottság jóváhagyta. Ezek a döntések általában minden tagállamra érvényesek, de a közösségi szabályozás lehetővé teszi tiltó vagy korlátozó jogszabályok elfogadását “a fogamzásgátló, illetve magzatelhajtó szerek értékesítésével, szállításával és felhasználásával kapcsolatban”. Magyarországon éltek a lehetőséggel, és továbbra is korlátozzák a hozzáférést a tablettához, amely az aktus utáni 72 órán belül megakadályozza a terhességet.

Nemcsak nálunk nehezítik a hozzájutást

Magyarországon kívül Horvátországban, Lengyelországban, Németországban és Olaszországban is nehezítik a készítmény megvásárlását. Ugyanakkor Bulgáriában, Cipruson, Csehországban, Dániában, Észtországban, Hollandiában, Portugáliában, Romániában, Szlovákiában és Svédországban a vásárló maga veheti le a polcról az esemény utáni tablettát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top