Egészség

“Már a születésemkor örök diétára voltam ítélve”

Szeredi Mária gondolt egy nagyot, és 61 éves korában gyökeresen megváltoztatta az életét. 106 kiló volt, és alig másfél év alatt 68 kilóra fogyott. A Nők Lapja Cafénak elmesélte, milyen módszerrel szabadult meg a felesleges kilóktól, és hogy miért kell ilyenkor – kicsit – önzőnek lenni.

“Majdnem 4 és fél kilóval születtem, már akkor örök diétára voltam ítélve. Örököltem a körtealkatot, a hízásra való hajlamot, és sajnos a rossz táplálkozási szokásokat. Két gyermekem van, amikor megszülettek, 85 kg voltam.

Tönkrement a házasságom, problémám volt a gyermekeimmel, de nem változtattam, a családom érdekeit tartottam szem előtt.

2010-ben már 106 kg voltam, mozgásom is nehezített volt. Pszichológusom arra biztatott, várjak még a változtatással, féltett, hogy családom nélkül nagyon magányos lennék. Hiba volt! Aztán 2012-ben egy súlyos betegség megváltoztatott mindent.

Egy percet nem sírtam, nem sajnáltam magam, hanem cselekedtem. Egy hónapon belül elváltam, még a nevemet sem tartottam meg. Teljes egészében átprogramoztam gondolkodásomat. Teljes életmódváltást csináltam, amit a mai napig tartok. Igaz, ehhez kellett egyfajta önzőség is, hiszen csak én számítok, minden más (kivétel az unokáim) csak utánam következik.

Hogyan csináltam?

Minden információt az internetről vettem, mivel mástól nem kaptam segítséget. Áttértem a paleo étrend sportolói változatára. Magvakat és némi tejterméket ettem a paleo étrenden felül. Vezettem a napi kalóriabevitelt. 1400 kcal-val kezdtem, és ahogy csökkent a súlyom, csökkentettem a kalóriát 1000 kcal-ig.

2013. február 13-án 94 kilóval álltam egy gyulai konditerem mérlegére. 6 hónapon keresztül napi kétszer gyalogoltam az emelkedőre állított futópadon. Futni nem tudtam, mert műtötték a térdem. Augusztusban 73 kg voltam, és a felsőtestem csont és bőr lett. Változtattam (sajnos korábban kellett volna), áttértem a kerékpározásra, ami a felsőtestet nem mozgatja úgy meg, de vékonyítja a széles csípőt/combokat. Napi 20-40 km kempingbicajjal szinte az életformámmá vált. A mai napig rendszeresen tekerek, kivéve ha valami orvosi tilalom áll fenn.

Elhagytam azt a marék gyógyszert, amit túlsúlyosan szedtem. Az onkológiai eredményem szűk 3 éve negatív, amit főleg a táplálkozásomnak köszönhetek: sok gyümölcs, nyers zöldség: csak sóbányából származó só, rizs/kukoricaliszt – mivel gluténérzékeny lettem –, és a cukrot is mellőzöm, édesítő és sztívia a helyettesítő.

Nem volt mélypont: könnyebb volt lefogynom, mint bárki is gondolná! A gondolkodásommal a személyiségem is megváltozott. Élvezem a külsőmet, szeretem a mozgásomat, fiatalos gondolkodásomat.

Egyszerűen kacér lettem, a szó pozitív értelmében.

Olyan nőiesség alakult ki bennem, amilyen fiatalkoromban sem volt jelen az életemben. Amit elértem, csak magamnak köszönhetem!”

Ha van nagyfogyás-történeted, és szívesen megosztanád a tapasztalataidat a többiekkel, írj az eszter.jambor@centralmediacsoport.hu e-mail címre!
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top