Egészség

5 dolog, amelyekről azt hiszed aranyér, de nem biztos

Aranyér ügyében mindenki szakértő – nem meglepő, mert az emberek 75%-a megtapasztalja élete során legalább egyszer, milyen érzés is amikor ott lenn fáj, és ég. Persze ezek a tömegek nem mennek mind orvoshoz (noha ez nagyon is ajánlott lenne), hiszen majd minden ismerősnek van egy jó tanácsa arra, mivel is kellene kezelni ezt a kínos kórságot. Tény, hogy a házi praktikák többsége meglepően hatékonynak bizonyul – ám az öndiagnózis, na az már nem megy olyan egyszerűen. Merthogy nem minden aranyér, ami annak tűnik.

1. Ha viszket, akkor aranyered van! Hamis!

Bár a csillapíthatatlan viszketés az aranyér egyik fontos tünete – előfordul, hogy egészen másfelé kell keresni a bűnöst. Gyakran egyszerűen a túlzott tisztaság miatt nő egyre elviselhetetlenebbé az irritáció. Egyre többen vannak, akik WC-papír helyett nedves törlőkendőt használnak a nagydolguk után, és bizony az abban lévő vegyszerek irritálhatják, száríthatják ezt az érzékeny területet. Erre válaszul a végbél környéki mirigyek több olajat termelnek, amitől sokan “piszkosnak” érzik magukat, és még gyakrabban törölnek. Az eredmény száraz bőr, mikrorepedések sorozata és egy érzékeny, allergiától sújtott terület.

2. Ha dudorodik lenn, akkor az aranyér! Hamis!

Rossz hírem van: ez a terület is öregszik, és bizony nyomot hagy rajta a terhesség, a gyerekszülés és az előző aranyerek sora. Ahogy telnek az évek, a végbél környékén egyre több lesz a bőrredő, s ezek döbbenetesen nagyok is lehetnek. Ám ha sima bőrszínük van, nem duzzadtak, és nem fájnak, akkor nem igényelnek semmiféle kezelést.

3. Ha friss, piros vért látsz, az aranyérből jön. Hamis!

A friss, piros vér szinte mindig aranyeret jelent – de ezt csak akkor veheted biztosra, ha az orvos is megerősíti. Jellemzően az aranyeres vérzés soha nem bő, és csakis a WC-papíron, törlés után látható. Ha magában a székletben is látsz vért, vagy az alsóneműd is foltos lesz, inkább fekély, polip vagy nagyon ritkán végbélrák is megbújhat a tünetek mögött.

5 dolog, amelyekről azt hiszed aranyér, de nem biztos

4. A székelés közben jelentkező fájdalom aranyérre utal! Hamis!

Az aranyér elsősorban nem székelés közben fáj – sokkal inkább utána. Az igazán fájdalmas duzzanat fél-egy órával a mellékhelyiség meglátogatása után jelentkezik az ánusz környékén, és az ülés, állás kifejezetten ront rajta. Ám ha inkább a folyamat maga okoz gondot, akkor székrekedés, kemény széklet, esetleg végbélrepedés vagy fekély állhat a fájdalom hátterében.

5. Az aranyér gyógyíthatatlan, ha egyszer megjelent, örökké veled marad! Hamis!

Valójában a legtöbb aranyeres panasz minden különösebb kezelés nélkül elmúlik pár nap alatt. Különösen akkor van jó esélyed arra, hogy megszabadulj tőle, ha valamilyen rendkívüli élethelyzet okozta, mint a terhesség vagy a szülés. Tény, hogy az aranyér hajlamos visszatérni – de ha megfelelő ellenlépéseket teszel, igyekszel elkerülni a székrekedést okozó ételeket, rendszeresen sportolsz, és sokat iszol, jó eséllyel sikerül teljesen meggyógyulnod. Tehát ha úgy érzed, mindent rendben csinálsz, mégis visszatérnek a tünetek, öndiagnózis helyett inkább kérj segítséget az orvostól!

Mit tehetsz, hogy megelőzd az aranyeret?

  • Ne vigyél újságot a WC-re! Minél több időt töltesz trónolással, annál nagyobb nyomás alá helyezed a vénákat és annál nagyobb az aranyér kialakulásának esélye!
  • Ha menni kell, eredj! Értem én, senki sem szeret idegen helyen leülni a WC-re, de aki hajlamos az aranyérre, az ne halogasson, mert minél tovább van nyomás alatt a végbél, annál hamarabb jön ki az aranyér! Készülj fel inkább fertőtlenítő kendővel és papírtakaróval, de ne tartogasd hazáig!
  • Megfelelő technikát használj! Vannak bizonyos testhelyzetek, amelyeket használva megakadályozhatod az aranyér kialakulását. Sokat segít, ha egy kis sámlira teszed a lábad, vagy ha csak fél fenékkel ülsz a WC-re, de létezik olyan patkó alakú vécéülés-emelő is, amely segíti az ürítést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top