Egészség

Vigyázz, veszélyes, fekáliás sampont találtak!

Hajsamponokban találtak súlyos fertőzést okozó mikrobákat. A hatóság szakemberei azonnal kivonták a forgalomból a termékeket.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság húszféle, gyógynövényeket vagy növényi eredetű összetevőket tartalmazó hajsampont ellenőrzött, két termékről kiderült, veszélyesek lehetnek – írja az Index.

A vizsgálaton a Genera Ginsengers tusfürdő és sampon, illetve a Sampon Mild csalánkivonattal termékekben találtak a hatóság szakemberei a megengedettnél jóval magasabb számú mikrobát. A laboratóriumi vizsgálatok mindkét samponban kimutatták az Enterobacteriumot, a Genera Ginsenges samponban pedig Pseudomonas aeruginosát is találtak.

Az Enterobacterium jelenléte fekáliás szennyeződésre utalhat – a Salmonella is ezek közé tartozik –, ezért különösen veszélyes lehet, ha samponba kerül.
A Pseudomonas aeruginosa a bőrfertőzésektől kezdve több súlyos, életveszélyes betegség kiváltója is lehet. A szervezetben mérgezést, a szembe kerülve pedig súlyos szemgyulladást vagy fekélyt okozhat, ez akár a látás elvesztéséhez is vezethet.
 
 

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság kivonta a samponokat a forgalomból. A vizsgált termékek listáját itt találhatod meg.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top