Egészség

Elkészült a szülészetek, gyermekosztályok nagy kórháztesztje

A TASZ küldte el kérdéseit azoknak a kórházaknak, amelyek szülészetet és gyermekosztályt működtetnek. Meglepő válaszok is érkeztek.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) “Gyerekkel vagyok” elnevezésű kampánya keretében egyedülálló felmérést készített a magyarországi egészségügyi intézmények körében.

A TASZ 64, szülészetet és gyermekosztályt működtető intézményt keresett meg kérdéseivel, melyek közül 45-en adtak választ. Vizsgálták, mennyiben tesz eleget a kórház az ENSZ Gyermekjogi egyezményében foglaltaknak, valamint az Európai Szervezet a Kórházban Kezelt Gyermekekért megfogalmazott ajánlásainak, amelyeket Magyarország is elfogadott.

Minősítést több szempont alapján lehetett szerezni, a legérdekesebbeket közöljük.

1. szempont: mennyire haladó szemléletű kórház

  • legalább egy szülő korlátlanul bent tartózkodhat-e a gyerekével az intézményben
  • teljes rooming-in ellátás van a szülészeten
  • innovatív vagy ösztönző a kapcsolattartás lehetősége az ellátás során.

29 kórház kapott középső, azaz “megengedő” minősítést.

Az “apabarát” kategóriában értelemszerűen az apák jelenléti, kapcsolattartási lehetőségeit vizsgálták a kórházak szülészetein és gyerekosztályain. A válaszok alapján 17 “haladó szemléletű”, 23 “fejlesztendő” és 4 “szigorú/korlátozó” gyakorlatú intézményt rögzítettek.

Elkészült a szülészetek, gyermekosztályok nagy kórháztesztje

2. szempont: látogatási rend

Külön szempont volt a kórházak látogatási rendjének kérdése – ki, mikor, milyen korlátozásokkal látogathatja a gyerekeket. Ebben a kategóriában mindössze kilenc intézmény kapott maximális pontszámot.

3. szempont: fizetési kondíciók

A fizetési kondícióknál a legtöbb pontot akkor kapja az intézmény, ha a 24 órás együttlétet nem kötik fizetési kötelezettséghez, illetve ingyenes elhelyezést kínálnak a szülőknek. 21 kórházban van meg ez a lehetőség, ezeket az intézményeket a felmérés a “kedvező” kategóriába sorolta.

Érdekes válaszok

Az intézmények válaszaiból kiderült, egyáltalán nem egységes hozzáállással találkozik a szülő és gyerek, hanem ez attól függ, hol látják el.

A kórházak meglepő válaszai

  • “Az újszülöttel való kapcsolattartást nem korlátozzuk, az apa a szülést követően végig ott lehet a gyermekágyas társ mellett a szülőszobán és a kórteremben, az ésszerűség határain belül.”
  • Egyes családi kultúrákban a kapcsolattartók létszáma túlméretezett.”
  • A más kultúrába tartozó látogatók nehezen fogadják el, hogy az egész család folyamatos jelenléte nem biztosítható a jelenlegi kórházi körülmények között.”

További cikkek kórház témában az NLC-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top