Egészség

2030-ra győzheti le az AIDS-et a világ

2000 óta a HIV-fertőzéses esetek aránya 35 százalékkal csökkent. Ha így folytatódik, a világ 15 éven belül legyőzheti az AIDS-et.

“Leszámolni az AIDS-járvánnyal mint közegészségügyi veszéllyel 2030-ra, ambiciózus terv, de reális” – nyilatkozta Ban Ki-moon, az ENSZ főtitkára.

Az UNAIDS legújabb jelentéséből kiderült, hogy az elmúlt 15 évben az újonnan regisztrált HIV-fertőzések száma 3,1 millióról 2 millióra csökkent, ami köszönhető egyrészt a közösségi információs programoknak, az aktivisták tevékenységének, valamint az anti-retrovirális gyógyszerek szélesebb körű hozzáférhetőségének.

Míg másfél évtizede alig 700 000 ember férhetett hozzá az akkoriban még rendkívül drága anti-retrovirális gyógyszerekhez, ma már 15 millió embernek van lehetősége erre. Mindez egyebek mellett annak köszönhető, hogy Brazília és Thaiföld, később pedig India is elkezdte gyártani az anti-retrovirális gyógyszereket, viszonylag olcsón, ez pedig lenyomta a készítmények árát.

A vírus anyáról gyermekre való átvitele is jóval ritkább lett: 15 évvel ezelőtthöz képest 58 százalékkal csökkent az ilyen esetek száma.

Amiben azonban nem történt jelentős előrelépés, az az AIDS terjedésének magakadályozása a kamaszok körében. Afrikában ebben a korosztályban a vezető halálok az AIDS, világszinten pedig a második leggyakoribb. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy a serdülőket még hatékonyabban támogassák az AIDS ellen küzdő szervezetek.

Forrás: Huffington Post

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top