Baba

Újabb csecsemőnél sikerült gyógyítani a HIV-fertőzést

Jó eséllyel újabb amerikai csecsemőnél sikerült gyógyítani az AIDS-betegséget okozó HIV-fertőzést, annak az agresszív kezeléseknek hála, amelyet az orvosok már a baba születése után négy órával megkezdtek.

Egy tavaly áprilisban Los Angeles külvárosában született kislány lehet a második csecsemő, akinél sikerült visszaszorítani a fertőzést. Az első esetet Mississippi államból jelentették, egy hónappal a hírekbe most bekerült gyermek születése előtt. Annál a babánál is nem sokkal a születése után kezdték meg a kezelést. Az az eset világszerte az első volt, és a babák kezelésének átgondolására késztette az orvosokat, köztük azokat a kaliforniai szakembereket is, akik a Los Angeles-i újszülöttet gondozták.

A Los Angeles-i baba a többszörösen elvégzett igen érzékeny tesztek alapján HIV-negatív. A kilenc hónapos babát a Miller Gyermekkórházban kezelik, személyazonosságát nem fedték fel. A kislány még mindig kapja az AIDS-koktélt – így állapotáról nem lehet véglegesen nyilatkozni –, ellentétben az időközben három és fél évesre cseperedett mississippi társával, akinek anti-retrovirális kezelését már két éve abbahagyták. 

Mindkét gyermek HIV-fertőzött anyától született. Az Egyesült Államokban élő legtöbb HIV-fertőzött anya kap AIDS-gyógyszereket a terhessége alatt, ami nagyban csökkenti annak veszélyét, hogy átadják a vírust babáiknak. A mississippi kislány anyja azonban nem vett részt terhesgondozáson, és az is csak a szülés alatt derült ki, hogy fertőzött. Az orvosok két éve már a születés utáni 30. órában, az előtt elkezdték az újszülött kezelését, hogy tesztek egyáltalán kimutathatták volna a HIV jelenlétét a kislány szervezetében. A baba egy ideig kapta a gyógyszereket, aztán anyja vele együtt eltűnt, majd amikor újra előkerült, az orvosok megállapították a kislányról, hogy nincs jele a fertőzésnek.

A Los Angeles-i anyát egy korábbi terhessége miatt ismerték a Miller Gyermekkórházban, és azt is tudták, hogy nem szedi a HIV-gyógyszereket. A nőnek azonban a szülés alatt beadtak gyógyszereket, hogy így próbálják megakadályozni a vírus átterjedését a babára. A kislánynál aztán alig néhány órásan elkezdték a terápiát. Tesztek később kimutatták, hogy megfertőződött, mostanra viszont egészségesnek tűnik. A baba nem az anyjával él, gondozásba került.

Az Egyesült Államokban és más országokban jelenleg mintegy 60 baba részesül rendkívül agresszív HIV-kezelésben, amelyet azonban abba kell hagyni, ha a tesztek hosszú távon nem támasztják alá, hogy sikerült visszaszorítani a fertőzést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top