Egészség

Ezt tudnod kell a védőoltásokról

Az oltással kapcsolatos kockázatok összehasonlíthatatlanul kisebbek annál, mint amit a velük megelőzhető súlyos fertőző betegségek jelenthetnek, ez az amit mindenkinek tudnia kellene. Fontos tények a védőoltásokról, hogy tisztán lássunk:

Sajtóbeszélgetést rendezett az ÁNTSZ a kötelező védőoltásokról. Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgató főorvosa és Dánielisz Ágnes, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályának vezetője fontos kérdésekre tért ki az oltásokkal kapcsolatban.

Mi is a védőoltások lényege?

 Az egészséges emberek immunrendszerét provokálni, hogy a későbbiekben védelmet élvezzenek betegségek ellen.

Mennyire kockázatosak a védőoltások?

Egy-egy oltás esetében nagyon komolyan mérlegelik, hogy engedélyezzék-e a beadását, és csak akkor alkalmazzák, ha legfeljebb nem jelentős kockázatok, múló kellemetlenségek várhatók.

Mi történik, ha valaki mégis nem várt dolgot tapasztal, miután megkapta az oltást?

Az oltásokkal kapcsolatban minden gyanúra odafigyelnek, nemzetközi rendszer működik a panaszok nyilvántartására. Bárki jelezheti, ha tapasztal valamit az oltással kapcsolatban, a szakemberek minden esetet komolyan vesznek, 24 órán belül igyekeznek kivizsgálni a bejelentéseket.

Ezeket tudnod kell a védőoltásokról

Lehet előre tudni, hogy milyen panaszokkal járhatnak az adott oltások?

Az oltások után tapasztalható múló kellemetlenségek nagy része szerepel a lakossági tájékoztatóban és az orvosnak kiadott alkalmazási előírásban.

Az elmúlt tanévben első alkalommal kaphatták meg térítésmentesen a 12. életévüket betöltött lányok a humán papillomavírus elleni védőoltást, ez tényleg hatásos?

A HPV elleni oltásnak rendkívül nagy a jelentősége, hiszen a méhnyakrák a vezető halálokok között szerepel a nők körében, és az oltással 70-80 százalékos valószínűséggel megelőzhető ez a súlyos kór.

Ha nem adatjuk be a védőoltásokat, korábbi veszélyes betegségek is visszatérhetnek?

Igen, szomorú példa erre, hogy Spanyolországban tavasszal egy hatéves kisfiú diftériás lett, pedig legutóbb 1986-ban volt előtte ilyen megbetegedés az országban. Május végén a kórházban kimutatták a baktériumot, és a gyerek az orvosi beavatkozás ellenére június végén meghalt.
A szülei sem őt, sem a testvérét nem oltatták be diftéria ellen. Később azt mondták, hogy az oltásellenes mozgalmaktól félreérthető információkat kaptak, és másik gyermeküket azóta már beoltatták.

Forrás: hirado.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top