Egészség

Az alagsorban éjszakázott a kerekesszékes férfi, mert elromlott a lift

A győri férfi esete nem egyedi, bárkivel megtörténhet, ha nincs a szerződésben, hogy éjjel is megjavítják a liftet, nem lesz segítség...

Prohászka Ottokár cukorbetegsége miatt veszítette el az egyik lábát, elektromos tolószékkel közlekedik, egy 10 emeletes ház első emeletén lakik Győrben. Csak a lifttel tud felmenni a lakásához. Aznap este egy nyárzáró rendezvényen volt, ami késő estig eltartott. A házhoz érkezve vette észre, hogy nem működik a lift. 

“A szomszéd lépcsőházban kint volt egy telefonszám, felhívtam. Egy férfivel beszéltem, azt mondta, mit kódorgok én éjszaka az utcán, éjjel nem tudnak kijönni javítani. Mondtam, hogy tolószékben ülök és nem jutok fel a lépcsőn. Erre az volt a válasz, hogy oldjam meg valahogy. Éjjel fél kettőkor innen nem tudok jelezni senkinek, de ha jött is volna valaki, engem aligha visz fel tolószékkel együtt” – mondta el a Kisalföldnek a férfi, aki ezután az alagsorban töltötte az éjszakát. “Egyet bólogattam a székben, aztán kimentem levegőzni is. Beszélgettem a közelben egy éjjeli portással, sajnálta, hogy nem tud felvinni. Aztán reggel a pékségbe mentem s mire visszajöttem, olyan kilenc körül, már jó volt a lift. Na jó, nem lett semmi baj a dologból, de azért nekem be kell adnom magamnak az inzulint. A másik meg az, hogy így ne beszéljenek az emberrel. Nem az első eset, ragadtam lent már pár hónapja is, de akkor napközben” – mesélte.

Fotó: Bertleff András / Kisalföld
Fotó: Bertleff András, Kisalföld

A szerelésért felelős cég vezetője sajnálatát fejezte ki, de védelmébe is vette ügyeletes kollégáját: “Az éjszakai kiszállásnak díjtétele van, amire a társasház nem kötött szerződést. A leírtak alapján hat óráig tartunk ügyeletet. A szerelő egyébként jelentette nekem az esetet, és sajnos én is csak azt mondhatom, ha az éjszakai ügyeletre igény van, akkor a közös képviselőn keresztül új szerződést kell kötni, más díjtétellel.
Kiderült: a kérdés felmerült már korábban is, de egyetlen társasház sem élt a lehetőséggel, nyilván anyagi okból. Tehát bármelyik házban megtörténhet ez, ha az éjjeli ügyeletre nem kötnek új szerződést a szolgáltatóval. Külön pont rendelkezik arról, hogy mi van, ha valaki beragad a liftbe, de az más kategória, a kiszállás mentésnek minősül. Itt azonban hivatalosan javításról volt szó, amire éjszaka nincs lehetőség – írja a lap.

Mi lenne a megoldás? Talán kellene egy éjjel-nappal hívható segélyhívó szám, amit ilyen esetekben felhívhatnának a bajbajutottak, és gondoskodnának a lift javításáról vagy az illető elszállásolásáról, hiszen mindez télen is megtörténhet. Vagy az ilyen speciális eseteket, amikor a lakó másképp nem tud feljutni a lakásába – még felvinni sem tudnák, mert az elektromos szék több száz kiló –, mentésnek kellene minősíteni, és aszerint eljárni a javítással.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top