Egészség

Megvan, mi állíthatja meg a rákos sejtek terjedését

Amerikai tudósok kísérletei szerint apró, szivacsszerű implantátumok beépítése a szervezetbe kiűzheti a rákos sejteket.

A biológiai anyagból készült, nagyjából öt milliméter átmérőjű eszközzel végzett kísérletek azt mutatták, hogy akár hasi zsírba, akár a bőr alá ültették be, az implantátum felszívta a szervezetben keringő rákos sejteket.

Az implantátum azt a folyamatot utánozza, amikor a test különböző részeinek immunsejtjei magukhoz vonzzák a daganatról leváló rákos sejteket – részletezték a kutatók, akik szerint az immunsejtek szinte “letáboroznak” az implantátumokon, és odagyűjtik a rosszindulatú sejteket. Mindez a szervezet természetes válasza, ha idegen test kerül bele.

Lonnie Shea, a Michigani Egyetem kutatója elmondta, egyelőre egereken tesztelték az implantátumos módszert, de hamarosan megkezdődhetnek a klinikai vizsgálatokat emberek részvételével is. Bíznak benne, az emberi szervezetben is ugyanennyire hatékonyan működnek majd a rákbetegségek gyógyításához alkalmazni kívánt implantátumok – idézte a BBC hírportálja a Nature Communications szaklapban ismertetett tanulmányt.

Mini implantátumok szabadíthatnak meg a ráktól
Mini implantátumok szabadíthatnak meg a ráktól

További rák, gyógyítás témájú cikk az NLCafén

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top