Egészség

Rájöttek, hogy miért nem kap mindenki rákot a dohányzástól

A dohányosok korábban halnak – áll a cigarettásdobozokon. A tudósok most rájöttek, hogy mi lehet az oka annak, hogy vannak, akik évtizedeken át vígan dohányoznak, mégis magas kort élnek meg.

Azok a gének, melyeknek köszönhetően valaki hosszú életű lesz, 11 százalékkal csökkentik a rák kialakulására való hajlamot is – állítják a Kaliforniai Egyetem (UCLA) tudósai.

Számos kutatás alátámasztja, hogy a dohányzás felgyorsítja az öregedési folyamatot, súlyos betegségeket, így többek között rákot okozhat, és korai halálhoz vezethet. Azonban nem minden dohányos betegszik meg, és jó néhányan közülük magas kort élnek meg. Ez pedig a legfrissebb felfedezés szerint olyan géneknek tudható be, melyek ellenállóbbá teszik őket a környezeti károkkal és a vegyi anyagokkal szemben. Nem mellesleg pedig ugyanezek a gének az öregedést és az élettartamot is jelentősen befolyásolják, méghozzá azáltal, hogy segítenek a sejteknek “megjavítani” magukat.

“Bár egyesek jobban ki vannak téve bizonyos biológiai stresszoroknak, mint például a dohányfüst, a testük mégis jobban megbirkózik vele, és képes megjavítani a károsodást” – magyarázta Morgan Levine, a kutatás vezetője.

Forrás: Daily Mail

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top