Egészség

Szívbajokra a megelőzés a legjobb módszer

Már ma is a szív- és érrendszeri megbetegedések számítanak az elsődleges haláloknak a civilizált világban – nálunk például kiemelkedően magas a stroke-ban vagy infarktusban elhunytak aránya –, és ha nem változtatunk az életmódunkon, 15 év múlva évente már közel 25 millió ember hal meg ilyen betegségekben. Ha úgy érzed, az életmódod miatt téged is érinthet az ügy, figyelmesen olvasd el ezt a cikket!

Bár a szív- és érrendszeri betegségek gyógyítására az elmúlt években igen hatékony terápiákat és okosgyógyszereket fejlesztettek ki, a szívbetegségek ellen sokkal hasznosabb stratégiának tartják az orvosok a megelőzést, ami ebben az esetben (is) egészséges életvitelt jelent. Lássuk ennek alappilléreit!

(AIPM - OKOSGYÓGYSZER - SZÍV- felső támaszponti - 6.cikk

Étkezés

A szív- és érrendszeri betegségek elsődleges kiváltó oka a magas vérnyomás és az erek elmeszesedése. Minkét probléma kialakulásának kockázatát jelentősen csökkentheted helyes táplálkozással. Ennek három alappillére van: rendszeresség, mértékletesség, változatosság. Sokan azért buknak el a különféle diétákkal újra és újra, mert hirtelen, nagy változást akarnak bevezetni az étrendjükben abban a reményben, hogy azzal gyorsan lefogyhatnak – például kitalálják, hogy húsmentes fogyókúrát kezdenek, vagy gyümölcshetet tartanak. Az addigi szokásaik helyett valami drasztikusan másba kezdenek, ami a kívánt hatással ellentétben általában úgy megviseli a szervezetüket és a pszichéjüket is, hogy hamarosan feladják a küzdelmet, és visszatérnek – gyakran még intenzívebben – a régi, rossz táplálkozási szokásaikhoz.

Változatos legyen az étrend!

Pedig egyáltalán nincs szükség arra, hogy bizonyos ételféléket – például a húst – démonizáljuk, míg másokat az egészség egyedüli letéteményeseként favorizáljunk. Sokkal okosabb és eredményesebb általában az a módszer, ha továbbra sem tagadunk meg magunktól semmilyen ételt (sőt ha lehet egy kicsit még ki is szélesítjük az ételek skáláját), csupán mindenből kevesebbet és gyakrabban eszünk. Legyen rendszeresen terítéken többféle hús, zöldség, tejtermék, minél több hal, magok és gyümölcsök is, és lehetőleg egyik fogyasztását se túlozzuk el a másik rovására. Csupán néhány dologtól kell megszabadulni ezen kívül ahhoz, hogy egészséges legyen az étrendünk: a cukrot lehetőleg kerüljük teljesen, sóból is keveset használjunk, és ha kibírjuk, a kenyeret is sokkal vékonyabb szeletekben együk ezután.

Rendszeresen és keveset egyél!

A másik fontos dolog, amit szintén nem nehéz bevezetni az, hogy rendszeressé tegyük az étkezéseinket. Naponta négy vagy öt alkalommal együnk, lehetőleg mindig ugyanabban az időpontban. A sűrű étkezések elejét veszik az éhség kialakulásának, a szervezet pedig így kiegyensúlyozottan, az igényei szerint juthat energiához.

Ezekkel a módszerekkel nagy megerőltetés nélkül lefogyhatsz, illetve tarthatod a súlyod. Ezzel érrendszerednek is nagyon jót teszel: az elhízott emberek ugyanis előbb-utóbb nagy valószínűséggel cukorbeteggé válnak, magas lesz a vérnyomásuk és a koleszterinszintjük, a túlsúly miatt egyre inkább kerülik is a mozgást, előnytelenül megváltozott külsejük pedig frusztráltsághoz, stresszhez, depresszióhoz és elszigetelődéshez vezet. Mindezek együtt kiváló táptalajként szolgálnak a keringési betegségeknek, és ahhoz, hogy előbb utóbb infarktus vagy stroke miatt kerüljön az ember idő előtt a másvilágra.

Mozgás

Az étkezések helyes mederbe terelése után a másik nagyon fontos dolog, hogy iktass be a napirendedbe aktív mozgást is. Napi húsz perc gyaloglás, futás, úszás vagy bringázás évekkel hosszabbítja meg az életed, amellett, hogy sokkal jobbá teszi a közérzeted és az erőnléted is. A keringésed felgyorsítja, ezzel javítja minden szerved oxigénellátását, a pangó vért kiüríti onnan, ahol felgyűlt, növeli az erek, a szív, a tüdő teherbíró képességét és rugalmasságát. Azonban a sporttal is úgy kell bánni, mint az étellel: gyakran, rendszeres időbeosztásban és mértékkel élvezd! Keress olyan mozgásformát, amely a legjobban esik neked, de ne hajszold magad túl benne – a rekordok megdöntése egy külön foglalkozás, hagyd meg ezt a hivatást a profiknak. Hetente 4-5 nap viszont mindenképpen menj el mozogni, és egy napot feltétlenül iktass be minden héten, amikor pihenteted a tested.

Pihenés, napirend

A pihenés nagyon fontos az egészség fenntartásában. A napi feszültséget, stresszt ki kell engedni, ha ez nem történik meg, az előbb-utóbb megbetegíti a szervezetet. Azonban az sem mindegy, mikor és mennyit pihensz. Az nem megoldás, ha hetekig 16 órát húzod az igát, aztán egy hétig alszol. Ami jót tesz, az az, ha naponta legalább 8 órát tudsz aludni, mindennap ugyan akkor kelsz és fekszel. Kísérletezd ki, hogy a te bioritmusodnak melyik a legideálisabb ébredési és lefekvési időpont, és ezt amikor csak lehet, kövesd!

Rossz szokások elhagyása

Végül pedig – bár lehet, hogy a sort ezzel kellene kezdeni – szabadulj meg a haszontalan, de élvezetes, drága és egészségtelen szokásoktól. A cigarettáról, alkoholról, kábítószerekről van elsősorban szó. Ezen nagyságrendekkel növelik meg egy szívroham vagy agyvérzés esélyét, ráadásul kiürítik a pénztárcád is. Ezt bizonyára te is nagyon jól tudod, hiszen ezerszer hallhattad már. Mi most még egyszer elmondjuk, hátha ez adja meg a kezdő lökést ahhoz., hogy összeszedd az akaraterőd, és magad mögött hagyd ezeket a szokásokat.

Még több cikk a helyes életmódról az NLCafén: 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top