Egészség

Kiderült: mégis a 120 alatti vérnyomás a tuti

Az eddigi 140 helyett újra a 120 a cél! Ugyanis az Amerikai Nemzeti Szív-, Tüdő- és Vérnyomásintézet kutatása megállapította, hogy 25%-kal alacsonyabb a stroke és a szívinfarktus veszélye azoknál, akiknek százhúsz alatt van a szisztolés vérnyomása.

 A Sprint című kutatás 9300 ötven fölötti férfit és nőt vizsgált, köztük olyanokat, akiknek százhúsz, illetve száznegyven alatt volt a vérnyomása.

Doktor Szauder Ipoly belgyógyász-kardiológus szerint a közel tízezres amerikai kutatást még további vizsgálatokkal kell alátámasztani, és több nemzetközi társaságnak is meg kell erősítenie a hitelességét. A főorvos azt mondja, az optimális vérnyomás a 130/80, vagy az ez alatti érték, de magas normálisnak nevezik a 140/90-et is. Szauder doktor arra is figyelmeztet, hogy a hosszú ideig magas vérnyomással élők értékeit nem szabad drasztikusan csökkenteni, mert az további rosszulléteket is okozhat, valamint hangsúlyozta, hogy 75 év felett már a 150 körüli szisztolés érték is elfogadható, mivel a kor előrehaladtával folyamatosan nő a vérnyomás.

Népbetegség lett a magas vérnyomás

Magyarországon még mindig nem figyelnek eléggé oda az emberek az egészségükre, nem járnak eleget szűrővizsgálatokra, és nem mérik otthon a vérnyomásukat. Pedig a stroke és az infarktus gyakran elkerülhető lenne prevencióval. Ez a probléma szinte mindenkit érint, leginkább negyven felett. A hipertónia, más néven magas vérnyomás népbetegség, egyes becslések szerint minden nyolcadik halálesetben szerepet játszik a magas vérnyomás.

Ha a magas vérnyomás hátterében nem áll másik betegség, akkor örökletes hajlam is lehet a kiváltó oka, de a stressz, a mozgásszegény életmód, az elhízás, a túlsúly, a dohányzás és a helytelen táplálkozás mindenképpen szerepet játszik a hipertónia kialakulásában. A dohányzás például úgy emeli a vérnyomást, hogy a dohányfüstben lévő nikotin szűkíti az ereket. Az alkohol kis mennyiségben csökkenti a vérnyomást, sőt kifejezetten egészségesnek ítélik a kardiológusok, ha valaki mindennap elfogyaszt egy-egy pohár bort. Természetesen itt is a mértékletesség a kulcsszó, a sok alkohol épp ellenkező hatást vált ki a szervezetből.

Ijesztő, mert sokszor nincsenek tünetek

A legtöbb embernek a magas vérnyomás nem okoz panaszokat, éppen ezért nagyon veszélyes, mert észre sem veszi a beteg, hogy beteg. Vannak, akik tarkótáji panaszokról, szédülésről, fejfájásról beszélnek. Mások évekig élnek magas vérnyomással, és észre sem veszik, csak egy alapos kivizsgálásnál derül ki. A legjobb módszer a mérés, abból biztosan lehet tudni, hogy magas vagy alacsony-e a vérnyomás.

A legújabb kutatások szerint mégis a 120 alatti vérnyomás a tuti

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top